Lart

Metodat Natyrale të Kontrollit të Lindjes

Metodat natyrale të kontrollit të lindjes përfshijnë veprime specifike që njerëzit mund të bëjnë natyralisht për të parandaluar një shtatzëni të padëshiruar. Metodat natyrale janë disa nga format më të vjetra të kontraceptimit në dispozicion. Kontrolli natyral i lindjes shpesh nuk kushton asgjë dhe zakonisht nuk ka efekte anësore.

Nëse zgjidhni një metodë të natyrshme të kontrollit të lindjeve, që të jeni efektiv, duhet të jeni të përkushtuar ndaj këtij vendimi. Këto metoda kërkojnë disiplinë dhe vetëkontroll. Është gjithashtu e dobishme që të jeni në një marrëdhënie të qëndrueshme ku ju dhe partneri juaj mund të flisni dhe të bashkëpunoni hapur me njëri-tjetrin.

Kontrollimi natyral i lindjes
Abstinenca

Abstinenca është definuar të mos ketë ndonjë lloj marrëdhënieje seksuale apo lojë seksi me partnerin. Është metoda e vetme e kontrollit të lindjeve që është 100% efektive në parandalimin e shtatzënisë, si dhe sëmundjeve seksualisht të transmetueshme. Zgjedhja e abstinencës është vendimi juaj, por në mënyrë që ajo të punojë në një marrëdhënie, ju dhe partneri juaj duhet të bini dakord të qëndroni të matur. Ndonjëherë, është e vështirë të praktikosh abstinencën. Nëse keni arsye specifike për këtë zgjedhje, mund ta gjeni më të lehtë që të rrini.

 

Tërheqje

Tërheqja është një veprim kur partneri tërheq penisin e tij nga vagina para se të ejakulojë. Kjo mund të mos jetë aq e besueshme si një metodë  natyrale për kontrollin e lindjeve për dy arsye. Një mashkull nxjerr lëngun para-lëshues kur ai është zgjuar. Ky lëng mund të përmbajë së paku 300,000 sperma. Këto spermatozoide lëshohen në vaginë pasi që penisi i tij është ende brenda – dhe merr vetëm një spermë për të fekonduar një vezë. Metoda e tërheqjes mbështetet gjithashtu në vetë-kontrollin e plotë. Ju duhet të keni një ndjenjë të saktë të kohës për të tërhequr penisin tuaj në kohë.

Metodat e ndërgjegjësimit të fertilitetit

Metodat e ndërgjegjësimit të fertilitetit kërkojnë që një grua të monitorojë trupin e saj për të përcaktuar kur ajo është më pjellore. Ju pastaj shmangni seksin e pambrojtur rreth kohës së ovulimit. Kjo metodë e natyrale e kontrollit të lindjes përfshin vëmendjen ndaj ndryshimeve të ndryshme të trupit (të tilla si temperatura e trupit bazik ose mukusit cervikal) dhe regjistrimi i tyre për të parashikuar kur do të ovuloni. Për të qenë i suksesshëm, duhet të jeni të gatshëm të regjistroni dhe të tabeloni shenjat e fertilitetit tuaj. Pastaj, ju (dhe partneri juaj) duhet të pranoni që të mos bëni marrëdhënie seksuale (ose të përdorni kontrollin e lindjes rezervë) për 7 ditë para dhe 2 ditë pas ovulimit.

Metodat e ndërgjegjësimit të fertilitetit përfshijnë Metodën Billings, Metodën Simptotermale dhe Metodën e Ditëve Standarde. Librat si marrja e ngarkesës së fertilitetit tuaj: Udhëzuesi Definitiv për Kontrollin Natyral të Lindjes mund të jetë i dobishëm në shpjegimin se si të praktikoni planifikimin  natyral të familjes.

Seks pa penetrim

Seksi pa penetrim është çdo lloj loje seksuale pa marrëdhënie seksuale. Kjo përfshin edhe puthjen, masazhin erotik, stimulimin manual (me duar), masturbimin, fërkimin kundër njëri-tjetrit, seksin oral, fantazinë, seksin anal, dhe / ose përdorimin e lodrave seksuale. Kjo metodë e natyrshme nuk mund të mbrohet plotësisht kundër STD, sepse mund të ketë kontakt me lëkurë në lëkurë ose shkëmbim të lëngjeve trupore. Përdorimi i digave dentare ose prezervativëve mund të ndihmojë në zvogëlimin e rrezikut për marrjen e STD gjatë këtyre aktiviteteve.

 

Ushqyerja e vazhdueshme me gji

Ushqimi i vazhdueshëm me gji mund të shtyjë ovulimin deri në 6 muaj pas lindjes. Kjo metodë e kontrollit natyral të lindjes funksionon sepse hormoni i kërkuar për të stimuluar prodhimin e qumështit parandalon lirimin e hormonit që shkakton ovulacion. Ju nuk duhet të mbështeteni në këtë metodë për më shumë se 6 muaj ose keni marrë periudhën tuaj që nga lindja. Metoda e amenoreve laktike është vetëm efektive që ushqeni fëmijën tuaj të paktën 6 herë në ditë – çdo 4 orë gjatë ditës dhe çdo 6 orë natën – me të dy gjinjtë.

 

Shpërndaj
Shëndeti - Probleme.me

Probleme.me fokusohet në shëndetin dhe mirëqenien personale tuajën. Artikuj të shumtë për shtatzëninë, fëmijët, gratë e meshkujt. Nëse keni ndonjë koment, sygjerim apo edhe informacion për ta ndarë me ne na kontaktoni shendeti@rilinde21.sg-host.com