Lart

Lëkura e Errët Gjatë Shtatzënisë

A është normale që të keni melasma gjatë shtatzënisë?

Po, është e zakonshme që të zhvillohen njolla të errëta të lëkurës kur jeni shtatzënë, një gjendje e quajtur melasma ose kloasma. Melasma nganjëherë njihet edhe si maskë e shtatzënisë, sepse njollat zakonisht shfaqet rreth buzës së sipërme, hundës, mollëzave dhe ballit në formën e një maskë.

Ju gjithashtu mund të zhvilloni arna të errta në faqet tuaja, nën nofull, ose në pjesën e parakrahut dhe në pjesë të tjera të trupit tuaj të ekspozuar ndaj diellit. Për më tepër, lëkura që tashmë është më e pigmentuar – si thithkat, shenjat e plagëve, dhe lëkura e organeve gjenitale – mund të bëhet edhe më e errët gjatë shtatzënisë. Kjo gjithashtu ka tendencë të ndodhë në zonat ku fërkimi është i zakonshëm, si nënsqetullat tuaja dhe pjesa e brendshme e kofshëve.

Lëkura e Errët Gjatë Shtatzënisë

Si ndryshon trupi juaj gjatë shtatëzanisë

Çfarë e shkakton melasmëm?

Melasma mund të shkaktohet nga ndryshimet hormonale gjatë shtatzënisë, të cilat stimulojnë një rritje të përkohshme në sasinë e melaninës që prodhon trupi juaj. Melanina është substanca natyrale që i jep ngjyrë flokëve, lëkurës dhe syve.

Ekspozimi i diellit luan gjithashtu një rol. Gratë me lëkurë të errët kanë më shumë gjasa të kenë melasma se gratë me lëkurë të lehtë.

Ju keni gjithashtu më shumë gjasa të zhvilloni melasma nëse e kishte dikush në familjen tuaj.

A është “linea nigra” e lidhur me melasma?

E njëjta rritje e prodhimit të melaninës që shkakton shenja të fytyrës së melasmës gjithashtu shkakton linea nigra, ose vijë të errët që mund të vëreni në barkun tuaj.

Para shtatzënisë, ”linea alba” (vija e bardhë) shkon nga kërthiza e barkut në kockën tuaj pubike, edhe pse ndoshta nuk e vëreni, sepse mund të jetë e njëjta ngjyrë si pjesa tjetër e lëkurës suaj.

Gjatë shtatzënisë, pigmentimi nga rritja e prodhimit të melaninës e kthen “linea alba” në “linea nigra” (vijë e zezë). Linea nigra ndoshta do të zbehet përsëri në ngjyrën e saj si para shtatzënisë disa muaj pas lindjes së fëmijës tuaj.

 

Si mund të parandaloj që melasma të mos përkeqësohet gjatë shtatzënisë?

Të gjitha ndryshimet në pigmentim të lëkurës për shkak të melasmës zakonisht zhduken më vete pas lindjes, por ju mund të bëni disa gjëra për të minimizuar në mënyrë të sigurtë njollat ​​e errëta në lëkurën tuaj gjatë shtatzënisë:

Përdorni mbrojtje nga dielli. Kjo është vendimtare sepse ekspozimi ndaj rrezeve ultravjollcë (UV) të diellit shkakton melasma dhe intensifikon ndryshimet e pigmentit. Përdorni një krem me filtër maksimal me spektër të gjerë (një formulë që mbron kundër rrezet UVA dhe UVB) me SPF 30 ose më të lartë çdo ditë, madje edhe kur nuk është me diell dhe riaplikojeni shpesh gjatë ditës nëse jeni jashtë.

Edhe nëse nuk planifikoni të largoheni nga shtëpia ose të shpenzoni shumë kohë jashtë, është mirë të aplikoni mbrojtjen e diellit si pjesë e rutinë tuaj në mëngjes. Akademia Amerikane e Dermatologjisë paralajmëron se lëkura juaj është e ekspozuar ndaj një sasi të konsiderueshme të dritës UV sa herë që ecni nëpër rrugë, udhëtoni me makinë ose nëse uleni pranë një dritareje.

Kur jeni jashtë, vishni një kapelë të gjerë dhe një këmishë me mëngë të gjata nëse keni ndryshime të pigmentimit në krahët tuaj. Kufizoni kohën që kaloni në diell, sidomos në orën 10:00 deri në orën 2:00. Dhe patjetër të shmangni rrezitjen.

Mos e përdorni dyllin. Përdorimi i dylli për të hequr qimet mund të shkaktojë inflamacion të lëkurës që përkeqëson melasma, veçanërisht në zonat e trupit tuaj të prekur nga ndryshimet e pigmentimit.

Përdorni produkte hipoallergenike të kujdesit të lëkurës. Pastrues dhe kremra të fytyrës që irritojnë lëkurën tuaj mund të bëjnë melasmën më keq.

Aplikoni korrektorë. Nëse njollat ​​e errëta ju shqetësojnë, mbuloni ato duke përdorur përbërjen me zanafillë të bardhë dhe të verdhë për një kohë. Mos përdorni produkte zbardhuese të lëkurës gjatë kohës që jeni shtatzënë.

Lëkura e Errët Gjatë Shtatzënisë

A do të kem melasma pas shtatzënisë?

Melasma zakonisht zbehet pa trajtim pasi të keni lindur foshnjën tuaj. Pikat e errëta ndoshta do të zhduket brenda një viti pas lindjes dhe lëkura juaj duhet të kthehet në hijen e saj normale, edhe pse ndonjëherë ndryshimet nuk zhduken plotësisht.

Për disa gra, kontraceptivët që përmbajnë estrogjen (si p.sh., arnat, dhe unaza vaginale) gjithashtu mund të kontribojnë në melasma. Nëse ndryshimet e lëkurës janë të mërzitshme, merrni në konsideratë një opsion tjetër të kontrollit të lindjes.

Nëse lëkura juaj është ende me njolla disa muaj pas lindjes dhe ju shqetëson, bisedoni me ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor ose një dermatolog në lidhje me opsionet e trajtimit për melasma. Ajo mund të sugjerojë që të përdorni një krem ​​zbardhues që përmban hidrokuinone (dhe ndoshta krem dielli), një ilaç i ditës që përmban tretinoin (Retin-A), ose një lëvozhgë kimike si acidi glikolik.

Nëse jeni duke ushqyer me gji ose planifikoni të mbeteni përsëri shtatzënë shpejt, njoftojeni mjekun tuaj  dhe kontrolloni me të para se të përdorni ndonjë trajtim pa recetë.

Mos prisni rezultate të menjëhershme – mund të duhen shumë muaj për të parë përmirësimin. Nëse trajtimet e tjera nuk kanë ndihmuar, një dermatolog mund të lehtësojë pjesë të errëta me trajtime lazer, por kjo nuk është alternativa e parë.

Në çdo rast, vazhdoni të mbroni lëkurën tuaj nga dielli duke përdorur krem dielli çdo ditë, duke veshur veshje mbrojtëse dhe duke qëndruar jashtë diellit gjatë orëve të nxehta.

 

Shpërndaj
Shëndeti - Probleme.me

Probleme.me fokusohet në shëndetin dhe mirëqenien personale tuajën. Artikuj të shumtë për shtatzëninë, fëmijët, gratë e meshkujt. Nëse keni ndonjë koment, sygjerim apo edhe informacion për ta ndarë me ne na kontaktoni shendeti@rilinde21.sg-host.com