Lart

Procesi i Lindjes dhe Lindja: Kujdesi Pas Lindjes

Procesi i lindjes dhe lindja, kujdesi pas lindjes

Fazat e procesit të lindjes dhe lindja: Foshnje, është koha!

Lindja është një proces natyral. Këtu mund të gjeni së çfarë duhet të prisni gjatë tri fazave të procesit të lindjes- dhe çfarë mund të bëni që të ndiheni më rahat.   

Procesi i lindjes nga çdo grua është unik, madje nga një shtatëzani në tjetrën. Ndonjëherë procesi i lindjes përfundon mbrenda disa orëve. Në raste të tjera, procesi i lindjes teston qëndrueshmërine fizike dhe emocionale të nënës.

Ju nuk do ta dini se si procesi i lindjes dhe lindja do të zhvillohen derisa të përfundojnë. Ju mund të përgatiteni sidoqoftë, duke kuptuar hapat tipik të procesit.

Faza 1: Procesi i hershëm dhe procesi aktiv i lindjes

Faza e parë e procesit të lindjes dhe lindja ndodhin kur filloni të ndjeni kontraktime të rregullta, të cilat  bëjnë që qafa e mitrës të hapet (dilohet) dhe zbutet, shkurtohet dhe hollohet. Kjo i lejon fëmijës të hyjë në kanalin e lindjes. Faza e parë është më e gjata nga tre fazat. Është e ndarë në dy faza të veta – procesi i hershëm i lindjes (fazë latente) dhe procesi aktiv i lindjes.

Procesi i Lindjes

Procesi i hershëm i lindjes

Gjatë procesit të hershëm të lindjes, qafa e mitrës zgjerohet. Do të ndjeni kontraktime mesatare dhe të parregullta.

Ndërsa qafa e mitrës fillon të hapet, mund të vëreni një sekrecion të qartë, me ngjyrë të kuqe nga vagina. Kjo ka të ngjarë të jetë copëza e mukusit që bllokon hapjen e qafës së mitrës gjatë shtatzënisë.

Sa kohë zgjat: Procesi i hershëm i lindjes është i paparashikueshëm. Për nënat për herë të parë, gjatësia mesatare ndryshon nga orë në ditë. Shpesh është më e shkurtër për lindjet pasuese.

Çfarë mund të bëni: derisa kontraktimet tuaja të rriten në frekuencë dhe intensitet, kjo varet nga ju. Për shumë gra, procesi i hershëm nuk është veçanërisht i pakëndshëm. Mundohuni të qëndroni e relaksuar.

Për të promovuar rehati gjatë procesit të hershëm të lindjes:

 • Shkoni për ecje
 • Bëni një dush apo vaskë
 • Dëgjoni muzikë relaksuese
 • Provoni teknikat e frymëmarrjes ose relaksimit të mësuara në klasën e lindjes
 • Ndrysho pozicionet

Ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor do t’ju udhëzojë kur të shkoni në spital ose në qendrën e lindjes. Nëse të shpërthen uji ose përjetoni gjakderdhje të konsiderueshme vaginale, menjëherë telefononi kujdesin shëndetësor.

Procesi aktiv i lindjes

Tani është koha që puna e vërtetë të fillojë. Gjatë procesit aktiv, qafa e mitrës do të zgjerohet nga 6 deri në 10 centimetra. Kontraktimet do të bëhen më të forta, më të shpeshta dhe të rregullta. Këmbët mund të bien ngërç dhe mund të ndiheni e shqetësuar. Ju mund të ndjeni ujin të shpërthej – nëse nuk e keni ndier tashmë – dhe përjetoni presion në rritje në shpinën tuaj. Nëse nuk jeni nisur ende për spital, tani është koha.

Mos u habitni nëse eksitim juaj fillestar shuhet gjatë përparimit të lindjes dhe intensifikimit të dhimbjes. Kërkoni ilaçe për dhimbje ose anestezi nëse dëshironi. Ekipi i kujdesit shëndetësor do të jetë partner me ju për të bërë zgjedhjen më të mirë për ju dhe fëmijën tuaj. Mos harroni, ju jeni e vetmja që mund të gjykojë nevojën për lehtësim dhimbjeje.

Sa kohë zgjatë: Procesi aktiv zgjatë katër deri në tetë orë ose më shumë. Mesatarisht, qafa e mitrës do të zgjerohet në rreth një centimetër në orë.

Çfarë mund të bëni: Provoni teknikat e frymëmarrjes dhe relaksimit për të luftuar shqetësimin tuaj në rritje. Përdorni atë që keni mësuar në klasën e lindjes ose pyetni ekipin tuaj të kujdesit shëndetësor për sugjerime.

Vetëm nëse nuk keni nevojë të jeni në një pozitë specifike për të lejuar monitorimin nga afër të ju dhe fëmijës suaj, konsideroni këto mënyra për të promovuar rehati gjatë procesit aktiv:

 • Ndrysho pozicionet
 • Silluni mbi një top të madh të gomës (top i lindjes)
 • Bëni një dush ose banjë të ngrohtë
 • Bëni një shëtitje, duke ndaluar të merrni frymë përmes kontraktimeve
 • Bëni masazhe të buta midis kontraktimeve
 • Nëse keni nevojë të bëni seksion C, të paturit ushqim në stomak mund të çojë në komplikime. Nëse ofruesi i kujdesit shëndetësor mendon se ju mund të keni nevojë për seksion C, ai ose ajo mund të rekomandojë sasi të vogla të lëngjeve të qarta, si uji, lëngje të ngrira dhe lëngje tjera, në vend të një vakti të madh e të ngurtë.
 • Pjesa e fundit e procesit aktiv – shpesh e referuar si tranzicioni – mund të jetë veçanërisht intensiv dhe i dhimbshëm. Kontraktimet do të shpeshtohen dhe mund të zgjasin 60 deri në 90 sekonda. Ju do të përjetoni presion në pjesën e poshtme të shpinës dhe rektumit. Tregojini ofruesit të kujdesit shëndetësor nëse  ndjeni dëshirë për të shtyrë.
 • Nëse doni të shtyni, por nuk jeni plotësisht e zgjeruar, ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor mund t’ju kërkojë të mos mundoheni njëherë. Shtytja shumë herët mund t’ju bëjë të lodhur dhe t’a bëjë të enjtur qafën e mitrës tuaj, gjë që mund të vonojë lindjen. Merrni frymë shpesh dhe thellë gjatë kontraktimeve. Kjo fazë zakonisht zgjat 15 deri në 60 minuta.

Faza 2: Lindja e fëmijës suaj

Eshte koha! Ju do ta lindni fëmijën tuaj gjatë fazës së dytë të procesit të lindjes.

Sa kohë zgjat: Mund të marrë disa minuta deri në disa orë ose më shumë për të sjellë fëmijën tuaj në këtë  botë. Mund të merr më shumë kohë për nënat që kanë lindjen e parë dhe gratë që kanë pasur epidural.

Çfarë mund të bëni:

 • Shtyni! Ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor do t’ju kërkojë të përkuleni poshtë gjatë çdo tkurrjeje ose t’ju tregojë kur duhet të shtyni. Ose mund t’ju kërkohet të shtyni kur të ndjeni nevojën.
 • Kur të shtyni, mos e mbani tensionin në fytyrën tuaj. Mbajeni dhe përqendrohuni te shtyni se ku ka rëndësi. Nëse është e mundur, eksperimentoni me pozicione të ndryshme derisa të gjeni atë që ndihet më mirë. Ju mund të shtyni ndërsa rrini galiç, ulur, gjunjëzuar – madje edhe në duart dhe gjunjët tuaj.
 • Në ndonjë moment, mund t’ju kërkohet të shtyni më butësisht – ose aspak. Ngadalësimi u jep indeve vaginale kohën për t’u shtrirë më tepër se sa të grisen. Për të qëndruar e motivuar, mund të kërkoni të ndjeni kokën e foshnjës midis këmbëve ose të shihni atë në një pasqyrë.
 • Pasi të dalë koka e fëmijës suaj, pjesa tjetër e trupit do të vijë së shpejti. Rrugët e tij ajrore do të pastrohen nëse është e nevojshme. Ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor ose trajneri i punës do të presë kordonin e kërthizës.

Procesi i Lindjes dhe Lindja

Faza 3: Nxjerrja e placentës

Pasi fëmija juaj të lindë, ka të ngjarë që të ndjeni një ndjenjë të madhe lehtësimi. Ju mund ta mbani foshnjën në krahë ose mbi bark. Shijojeni momentin. Mirëpo akoma ka punë. Gjatë fazës së tretë të punës, ju do të dorëzoni placentën.

Sa kohë zgjat: Placenta zakonisht largohet në pesë deri në 30 minuta, por procesi mund të zgjasë deri në një orë.

Çfarë mund të bëni: Relaksohuni! Tani fokusi juaj ka të ngjarë që është zhvendosur tek fëmija juaj. Ju mund të jeni e pavetëdijshme për atë që po ndodh rreth jush. Nëse dëshironi, provoni të ushqyerit me gji fëmijën tuaj.

Ju do të vazhdoni të keni kontraktime të lehta. Ato do të jenë të shpeshta por më pak të dhimbshme. Do t’ju kërkohet të shtyni edhe një herë për të nxjerrë placentën. Ju mund të merrni medikamente para ose pas nxjerrjes së placentës për të inkurajuar kontraktimet e mitrës dhe për të minimizuar gjakderdhjen.

Ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor do të shqyrtojë placentën për t’u siguruar që është e paprekur. Çdo fragment i mbetur duhet të hiqet nga mitra për të parandaluar gjakderdhjen dhe infeksionin. Nëse jeni e interesuar, kërkoni të shihni placentën.

Pas nxjerrjes së placentës, mitra juaj do të vazhdojë të kontraktohet për ta ndihmuar atë të kthehet në madhësinë e saj normale. Një anëtar i ekipit tuaj të kujdesit shëndetësor do të masazhojë barkun tuaj për t’u siguruar se mitra ndjehet e fortë.

Ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor do të përcaktojë nëse keni nevojë për qepje ose riparim të çdo grisje të rajonit vaginal. Nëse nuk keni anestezion, do të merrni një injeksion të anestezisë lokale në zonën që do të qepeni.

Tani çfarë?

Shijoni këtë kohë të veçantë me fëmijën tuaj. Përgatitja, dhimbja dhe përpjekja juaj janë paguar. Gëzojuni mrekullisë së lindjes.

Shëndeti - Probleme.me

Probleme.me fokusohet në shëndetin dhe mirëqenien personale tuajën. Artikuj të shumtë për shtatzëninë, fëmijët, gratë e meshkujt. Nëse keni ndonjë koment, sygjerim apo edhe informacion për ta ndarë me ne na kontaktoni shendeti@rilinde21.sg-host.com