Lart

Rreziqet e Lidhura me Lindjen e Binjakëve

Asnjë shtatzëni nuk është krejtësisht e lirë nga rreziqet. Por bartja e binjakeve mund t’iu vendos ju dhe foshnjat në rrezik në rritje për ndërlikime të caktuara lidhur me shtatzëninë, duke përfshirë lindjen e parakohshme dhe diabetin. Mos lejoni që kjo t’ju alarmojë. Me kujdes të mirë para lindjes, mund të rrisni shumë gjasat për të shijuar një shtatzëni të shëndoshë dhe foshnje të shëndetshme.

rreziqet gjate lindjes se binjakeve

Cilat janë rreziqet e mia?

Me binjakë, ju jeni në rrezik më të madh për:

Lindje të parakohshme. Binjakët lindin para kohe më shumë se gjysmën e kohës. Kjo ndodhë para përfundimit të 36 javëve të shtatzënisë. Foshnjat e parakohshme mund të kenë probleme shëndetësore si të porsalindur. Ndonjëherë foshnjat gjithashtu kanë aftësi të kufizuara të përhershme.

Peshë të ulët në lindje (PUL). Më shumë se gjysma e binjakëve lindin me PUL, që peshojnë më pak se 2.5 kilogram. Foshnjat me PUL janë në rrezik për rritje të problemeve shëndetësore pas lindjes, si:

  • Humbje të pamjes dhe dëgjimit
  • Paaftësi mendore
  • Paralizë cerebrale

Megjithatë, dijeni se kjo ka më shumë të ngjarë nëse bebet lindin para 32 javëve ose peshojnë më pak se 1.5 kilogram.

Sindromi i transfuzionit i binjakëve(STB). Kjo gjendje prek rreth 10% të binjakëve identikë, të cilët ndajnë një placentë. STB  zhvillohet kur lidhja midis enëve të gjakut të foshnjave lejon që njëra foshnje të marrë më shumë gjak sesa tjetri. Një mjek mund ta trajtojë STB-në me operacion me lazer për të mbyllur lidhjen e enëve ose me amniocentezë për të kulluar lëngun e tepërt amniotik.

Preeklampsia. Ju keni gjasa më shumë se dy herë për të zhvilluar preeklampsi sesa gratë që mbajnë vetëm një fëmijë. Preeklampsia karakterizohet nga:

  • Tensioni i lartë i gjakut
  • Ënjtje
  • Dhimbje koke
  • Ndryshim të vizionit

Nëse e keni këtë, mund të keni nevojë për lindje të hershme për të parandaluar komplikime serioze. Nëse nuk trajtohet, preeklampsia mund të privojë fëmijën tuaj nga oksigjeni dhe ushqyesve dhe mund të dëmtojë organet tuaja.

Diabeti gestacional. Nëse keni diabet (sheqer të lartë në gjak) gjatë shtatzënisë, foshnjat mund të rriten shumë. Lindja e foshnjave të mëdha rrit rrezikun e komplikimeve gjatë lindjes dhe mund të jetë i nevojshëm seksioni C. Fëmijët tuaj mund të kenë gjithashtu probleme frymëmarrjeje dhe sheqer të ulët në gjak kur lindin. Por mund të ndërmerrni hapa, siç është dieta, për të ulur rrezikun.

Anemia e mungesës së hekurit. Mungesa e qelizave të kuqe të shëndetshme të gjakut nga mungesa e hekurit mund të çojë në lindje të parakohshme. Sigurohuni që të shtoni hekurin në dietën tuaj siç rekomandohet nga mjeku juaj.

Po, këto janë rreziqe serioze, por mos u shqetësoni shumë. Me kujdes të mirë para lindjes, ju dhe mjeku juaj mund të ulni rrezikun dhe të vëni re ndonjë problem më herët se sa më vonë. Pastaj mund të punoni me mjekun tuaj për të menaxhuar dhe minimizuar ndikimin e ndonjë komplikimi.

Shëndeti - Probleme.me

Probleme.me fokusohet në shëndetin dhe mirëqenien personale tuajën. Artikuj të shumtë për shtatzëninë, fëmijët, gratë e meshkujt. Nëse keni ndonjë koment, sygjerim apo edhe informacion për ta ndarë me ne na kontaktoni shendeti@rilinde21.sg-host.com