Lart

Të Mbeturit Shtatzënë: Gjithçka që duhet të dini!

Nëse po planifikoni të keni një fëmijë, ndoshta keni menduar se sa kohë do të duhet për të mbetur shtatzënë, kur duhet të ketë marrëdhënie seksuale dhe sa shpesh. Gjeni përgjigjet e pyetjeve tuaja këtu.

Të Mbeturit Shtatzënë

Shanset për të mbetur shtatzënë

Kjo është një pyetje e zakonshme: Cilat janë shanset që unë të mbetem shtatzënë këtë muaj? Për shumicën e çifteve që përpiqen të konceptojnë, shanset që një grua të mbetet shtatzënë janë 15% në 25% në çdo muaj të caktuar.

Por ka disa gjëra që mund të ndikojnë në mundësinë tuaj  për të mbetur shtatzënë:

  • Mosha. Pasi të keni mbushur moshën 30 vjeç, shanset tuaja për t’u konceptuar në çdo muaj të caktuar bien, dhe ato ulen kur të moshoheni, duke rënë në mënyrë të shpejtë në të 40-tat tuaja.
  • Ciklet menstruale të parregullta. Të pasurit cikël të parregullt e bën të vështirë të llogarisni kur jeni duke ovuluar, duke e bërë të vështirë të dini kohën ideale për të bërë seks.
  • Shpeshtësia e seksit. Sa më rrallë që të keni seks, aq më pak ka gjasa që të mbeteni shtatzënë.

Gjatësia e kohës që ju keni qenë duke u përpjekur të konceptoni.

Nëse nuk keni mbetur shtatzënë pas një viti duke u përpjekur, shanset për të mbetur shtatzënë mund të jenë më të ulëta. Bisedoni me mjekun tuaj për testet e infertilitetit femëror dhe mashkullor.

Sëmundjet ose gjendja shëndetësore mund të ndikojnë në shtatëzani.

Të kuptuarit e ciklit menstrual

Njohja më shumë rreth cikleve menstruale mund të ndihmojë.

Cikli i një gruaje fillon ditën e parë që ajo vëren gjak të kuq të ndritshëm – jo vetëm njolla të vogla – dhe përfundon ditën para fillimit të ciklit të ardhshëm. Një cikël mund të zgjasë 21 deri 35 ditë – ose më shumë.

Nëse cikli i saj ndryshon në gjatësi për disa ditë nga një muaj në tjetrin, ky konsiderohet i parregullt – dhe i zakonshme. Shumë gra nuk kanë cikle të rregullta. Kjo nuk do të thotë se diçka është gabim.

 

Marrëdhëniet seksuale, të mbeturit shtatzënë

Ja një tjetër pyetje e zakonshme nga çiftet që përpiqen të konceptojnë: Sa shpesh duhet të kemi marrëdhënie seksuale? Shkurtimisht, përgjigjja është shpesh.

Shumë çifte që përpiqen të konceptojnë, shpenzojnë shumë energji duke planifikuar kohën e seksit me saktësi matematikore, për të llogaritur kur një grua është në gjendje për ovulim. Teorikisht, qasja ka kuptim. Studimet e fundit kanë treguar dritaren e mundësisë që një spermë të fekondojë një vezë është goxha e vogël: Në thelb, vetëm 3-5 ditë deri në ovulacion dhe ditën e ovulacionit vetë.

Shanset tuaja më të mira janë 1-2 ditë para ovulimit. Mjekët rekomandojnë marrëdhënie çdo ditë duke filluar javën para ovulacionit ose duke filluar pas përfundimit të ciklit tuaj. Por ndërkohë që planifikoni marrëdhënien seksuale ekskluzivisht për ato pak ditë ka kuptim logjik, ajo gjithashtu ka disa pengesa – kryesisht për shkak se trupi juaj nuk sillet gjithmonë me saktësinë e orës.

Edhe nëse cikli juaj është i rregullt, ovulimi mund të ndodhë në çdo kohë gjatë ciklit. Nëse keni marrëdhënie seksuale në ditën kur mendoni se po ovuloni dhe ju jeni jashtë llogaritjes për disa ditë, mund të mos keni fat.

Pra, këshilla e ekspertëve është të lëreni anash bastet tuaja: Bëni seks të paktën dy ose tre herë çdo javë. Për sa kohë që mashkulli ka sasi normale të spermës, të pasurit marrëdhënie seksuale çdo një ditë (ose çdo ditë), shton më tej shanset për të mbetur shtatzënë.

Përgaditjet Për të Mbetur Shtatëzënë

Ndërprerja e ilaçeve për të mbetur shtatzënë

Sa kohë duhet që efektet e ilaçeve të kontrollit të lindjes të zhduken? Në të vërtetë është e mundur që të mbeteni shtatzënë menjëherë pasi t’i ndërpreni ilaçet – sa më shpejt që hormonet e ilaçit janë jashtë sistemit tuaj – edhe pse mund të duhen disa muaj para se ovulimi të fillojë përsëri normalisht.

A është e sigurt të konceptoheni menjëherë pas ndërprerjes së ilaçeve? Po. Gratë që konceptojnë menjëherë pas ndërprerjes së ilaçeve kanë gjasa që të kenë një fëmijë të shëndetshëm si gratë që kanë pritur disa muaj në mes.

Shëndeti - Probleme.me

Probleme.me fokusohet në shëndetin dhe mirëqenien personale tuajën. Artikuj të shumtë për shtatzëninë, fëmijët, gratë e meshkujt. Nëse keni ndonjë koment, sygjerim apo edhe informacion për ta ndarë me ne na kontaktoni shendeti@rilinde21.sg-host.com