Lart

Udhërrëfyesi Për Tremujorin e Parë të Shtatzanisë

Udhërrëfyesi Për Tremujorin e Parë të Shtatzanisë

Ka shumë gjëra që ndodhin, aty ku fëmija juaj fillon të zhvillohet. Ja më shumë rreth asaj se çfarë të presësh, duke përfshirë listën e kontrollit të tre mujorit të parë.

Ju nuk mund të dukeni shtatëzënë akoma – por ka shancë qe po e ndjeni. Kjo për shkak se një përmbytje e hormoneve të shtatëzanisë po përgatit trupin tuaj për të luajtur zonjën e foshnjës për nëntë muajt e ardhshëm – kështu që mund të jeni gati për shumë vuajtje dhe dhimbje, nga lodhja e fryrjes.

Ndërsa mund të jeni më pak të kënaqur me disa nga këto simptome, përpiquni të kujtoni veten se këto shqetësime të përkohshme janë pjesë e procesit të pabesueshëm që po ndodh brenda: Ju po rritni një fëmijë!

Sa kohë zgjatë tremujori i parë?

Tremujori i parë zgjatë nga java 1 deri në fund të javës së 13 të shtatëzanisë.

Nuk jeni e sigurt se në cilën javë jeni në shtatëzaninë tuaj? Hapi i parë për ta ditur javën aktuale është të llogaritni daten e paraparë të lindjes. Mbani në mend se data juaj mund të ndryshojë (sidomos nëse keni perioda të parregullta), andaj përpiquni të jeni në rrjedha.

 

Rritja e fëmijës gjatë tremujorit të parë

Gjatë tremujorit të parë foshnja ndryshon nga një qelizë e vetme e fekonduar (një zigot), tek embrioni që implanton veten në muret e mitrës, në një pako të gjërë të gjymtyrëve dhe sistemeve të trupit. Organi merr formë, dhe foshnja fillon të lëvizë.

Këtu janë disa nga pikat kryesore që ndodhin në këtë kohë emocionuese:

 • Kockat e foshnjës: Rreth javës së gjashtë, fëmija fillon të dalë me krahë, këmbë, duar dhe shputa – dhe gishtat e këmbëve dhe duarve rreth javës së 10-të.
 • Flokët dhe thonjtë: Lëkura fillon në mes të javëve 5 dhe 8, me folikulet e flokëve dhe shtresat e thonjve që formohen rreth javës së 11-të.
 • Sistemi i tretjes: Deri në javën e 8, zorrët e foshnjës do të fillojnë të formohen, dhe fëmija juaj do të ketë kaluar tashmë te formimi i veshkave.
 • Ndjenja e prekjes: Fëmija juaj do të ketë receptorë prekje në fytyrën e tij (kryesisht buzët dhe hundët) rreth javës 8. Deri në javën e 12-të, ai do të ketë receptorë në organet gjenitale, pëllëmbët e duarve dhe thembrave të këmbëve të tij.
 • Pamja e syve: Nervat optikë (të cilët kalojnë informacionin nga sytë tek truri dhe mbrapa) dhe lentet fillojnë të formohen deri në javën 4, me retinë që fillon të formohet rreth javës së 8-të.
 • Zemra: Deri në javën e 5-të, tubi që do të bëhet zemra e fëmijës suaj fillon të rrahë spontanisht. Do të bëhet më e fortë dhe më e rregullt – dhe do të jesh në gjendje ta dëgjosh! – rreth javës 9 ose 10 (edhe pse ndonjëherë vonë, varësisht nga pozicioni i fëmijës suaj në mitër).
 • Truri: Deri në javën e 8-të të shtatzënisë, truri i fëmijës suaj do të vë në funksion gjymtyrët e tij në zhvillim.
 • Shqisa e shijes: Foshnja juaj do të zhvillojë sytha të shijimit që lidhen me trurin e tij rreth javes së 8 – por atij i nevojiten poret e shijimit para se të mund ta shijojë lëngun rrethues amniotik (I cili ka shijen e ushqimit të fundit që keni konsumuar).

Zhvillime tjera madhore të tremujorit të parë përfshijnë formimin e muskujve, prodhimin e qelizave të bardha të gjakut për ta mbrojtur nga mikrobet si dhe zhvillimi i kordave vokale.

 

Ndryshime në trupin tuaj

Shumë gjëra ndodhin edhe për ju në tremujorin e parë. Disa prej simptomave më të zakonshme të hershme të shtatëzanisë që mund të përjetoni:

 • Sëmundja e mëngjesit: Fatkeqësisht, nuk fillon vetëm në mëngjes – dhe zakonisht fillon në javën e gjashtë të shtatëzanisë. Çaji i xhinxherit ose vetëm disa pika prej tij mund të ndihmojnë, siç mund të jenë edhe vaktet e vogla por të shpeshta. Nëse është e rëndë, mund të mendoni të flisni me mjekun tuaj rreth ilaçeve për të trajtuar simptomat e përzierjes së lidhur me shtatzëninë.
 • Gjinjtë e ndjeshëm: Aq të ndjeshëm, që therrin dhe aq të rritur! Ju do të çuditeni se ku kanë mbetur gjinjët e mëhershëm pasi të hyni në javen e 6.
 • Ndryshimet ne disponim: Mund të ndjeheni (ose jo), në disponim, pastaj në depresion, pastaj në disponim deri në javën e 7. Nëse keni një histori të depresionit ose mendoni se mund të jetë më serioze, bisedoni me mjekun tuaj rreth rënies në depresionit para lindjes.

Ndërsa shtatëzënia juaj përparon këtë tremujor, ju mund të përjetoni mjaft simptoma të tjera të shtatëzënisë – urth, kapsllëk, shije metalike, aversione ushqimore dhe dhimbje koke. Mbani në mend: Tremujori i dytë do të ofrojë ndihmë të mirëpritur! Mbani në mend, gjithashtu, se çdo grua është e ndryshme. Pra, vetëm për shkak se nëna ose motra juaj ka pasur të mpira ose urinim të shpeshtë nuk garanton që simptomat e njejta të ndodhin me ju.

Simptomet e hershme të shtatëzanisë

Shtimi në peshë

Fëmija juaj është ende shumë i vogël – që do të thotë se të gjithë ju kanë thënë se duhet të shtoni rreth tre deri në katër kilogram në tremujorin e parë. Nëse vuani nga humbja e oreksit, mund të humbni edhe disa kilogram. Kjo është në rregull, për sa kohë që shtimi i peshës suaj të shtatzënisë rritet me vrull në tremujorin e dytë dhe të tretë.

Për momentin, përqendrohuni vetëm në ngrënien e vakteve të shpeshta të ushqimit, me ushqime të shëndetëshme (p.sh., avokado, kos, banane, bukë me gjalpë ose biskota) derisa te ndiheni e ngopur.Ndjeheni tepër i pangopur? Mundohuni të mbani një kontroll mbi konsumimin tuaj kalorik gjatë kontrollit të shtatëzënisë:

Ju nuk keni nevojë për ndonjë kalori shtesë gjatë tremujorit tuaj të parë (edhe pse konsumimi juaj do të rritet në tremujorët e dytë dhe të tretë). Nëse përfundon duke fituar më shumë se sa është rekomanduar tani, gjithçka nuk është e humbur. Vetëm të përqëndroheni në marrjen e rrugës së duhur  gjatë kohëzgjatjes së shtatzënisë tuaj.

Udhërrëfyesi për tremujorin e parë të shtatzanisë

 

Simptomat që duhet kontrolluar

Me të gjitha ndryshimet që ndodhin në trupin tuaj gjatë shtatëzanisë, mund të pyesësh veten se çfarë është normale – dhe çfarë nuk është. Në shumë raste, ajo therje e çuditëshme nuk është shkak për shqetësim. Megjithatë, është gjithashtu e rëndësishme të kuptoni se rreziku juaj për abort është më i lartë gjatë tremujorit të parë.

Këtu janë disa simptoma që gjithmonë kërkojnë një thirrje tek mjeku juaj:

 • Gjakderdhje e rëndë vaginale
 • Dhimbje të forta barku
 • Etje e papritur
 • Urinim i dhimbshëm
 • Temperaturë mbi 38.6 C, të dridhura dhe / ose dhimbje të shpinës
 • Grykësi të rënda në duar / fytyrë
 • Çrregullime te vizionit

Nëse përjetoni ndonjë nga simptomat e mësipërme, menjëherë telefononi zyrën e mjekut tuaj. Nëse nuk merrni dikë në telefon brenda pak minutash, drejtohuni drejt emergjencës më të afërt.

 

Gjëra që duhet bërë në tremujorin e parë:

 • Filloni një vitaminë para lindjes. – Nëse nuk e keni bërë tashmë, filloni menjëherë të merrni një vitaminë prenatale – duke bërë kështu në tremujorin e parë është treguar se zvogëlon shumë rrezikun e defekteve të tubit nervor.
 • Zgjidhni mjekun tuaj.- Ka një numër të praktikantëve të ndryshëm që mund të zgjidhni për tu kujdesur për shtatzëninë tuaj. Pra, merrni kohë për të shqyrtuar mundësitë tuaja dhe zgjidhni praktikantin e duhur për nevojat tuaja.
 • Rezervoni vizitën tuaj të parë te një obstetër dhe gjinekolog -. Mjeku juaj do të shqyrtojë historinë tuaj mjekësore dhe do të kryejë një analizë të plotë fizike. Ju ndoshta do t’i nënshtroheni një sërë testesh, duke përfshirë një papa-test, analizën e urinës dhe punën e gjakut për të përcaktuar llojin tuaj të gjakut dhe Rh, nivelet hCG dhe praninë e ndonjë infeksioni.Ju do të keni një ultratingull fillestar për të konfirmuar një rrahje zemre, datoni shtatzëninë dhe sigurohuni që gjërat po përparojnë ashtu siç duhet. Ju gjithashtu mund të diagnostifikoheni për sëmundje gjenetike ose diabet, në varësi të historisë suaj të familjes.Ndërsa praktikuesi juaj do të kërkojë shumë pyetje, jini të përgatitur për të kërkuar shumë nga tuajat: Tani është koha për të pyetur për sigurinë e ndonjë ilaçi që po merrni aktualisht, ndihmë për të lënë duhanin ose ndonjë gjë tjetër që është në mendje.
 • Merrni parasysh testet gjenetike.- Ju do të keni gjasa të keni një shfaqje në ultrazë (në mes të javëve 10 dhe 13 të shtatzënisë) për të kërkuar sindromin Down dhe defektet e lindura të zemrës; bazuar në rreziqet tuaja, praktikuesi juaj mund të rekomandojë NIPT-in rreth javës së 9-të (një pamje  joinvazive të gjakut që kërkon anomali të kromozomeve) dhe / ose teste invazive por më definitive prenatale (marrja e mostrave chorionic villus ose amniocenteza).
 • Shikoni në opsionet e sigurimit shëndetësor.- Kostoja e shtatëzanisë ndryshon në bazë të një numri faktorësh (dhe kjo është një tërësi shumë më e shtrenjtë nëse nuk keni sigurim shëndetësor). Pra, tani është koha për të nënshkruar një plan ose për të rishikuar kushtet tuaja, duke u fokusuar në premitë dhe bashkë-sigurimin tuaj për të mbajtur kostot tuaja të përgjithshme sa më të ulëta që është e mundur. Lajmi i mirë: Ju ende mund të ndërmerrni hapa për të ulur kostot tuaja të sigurimit të lindjes.
 • Bëni një buxhet.- Rritja e familjes suaj është një kohë e shkëlqyeshme dhe e domosdoshme për të rivlerësuar shpenzimet tuaja mujore. Pra, mësoni koston e të pasurit një fëmijë, pastaj vendosni buxhetin tuaj mujor.
 • Hani shëndetshëm.- Tani është koha për të mos përdorur më kafeinë, si dhe për të mësuar se cilat ushqime të shmangen dhe cilat të përfshihen në dietën tuaj të shtatëzanisë, në mënyrë që të mund të pajisni kuzhinë tuaj me gjëra që përputhen me rrethanat.
 • Gjeni kohë për fitnes. Ka shumë përfitime të stërvitjes gjatë shtatzënisë për ju dhe fëmijën – e cila mund të jetë motivim i mirë për të marrë 30 minutat e aktivitetit tuaj fizik, shumicën e ditëve të javës. Nuk jam e sigurt se ku të filloj? Provoni këto stërvitje që janë të përshtatshme për gra shtatzëna.
 • Keni marrëdhënie seksuale. Është argëtim dhe i sigurt për fëmijën – plus përfitoni të dy.
 • Filloni të mendoni për emra të foshnjave. Nëse nuk ke një emër të foshnjës në mendje, nuk është kurrë shumë herët të fillosh të shikosh për ide.
 • Plani për të njoftuar shtatzëninë tuaj. Mendoni se si dhe kur doni t’u tregoni miqve tuaj dhe familjes lajmin e mirë, dhe nëse doni ta bëni të ditur në mediat sociale. Shumica e grave presin deri në fund të tremujorit të parë për ta bërë këtë, kur rreziku i abortit është më i ulët. Dhe nëse jeni të punësuar, filloni të mendoni se kur t’i tregoni shefit tuaj se jeni shtatëzënë dhe çfarë të thoni; bëni hulumtimin tuaj paraprakisht për të kuptuar politikat e lehonisë në kompanisë suaj.
Shëndeti - Probleme.me

Probleme.me fokusohet në shëndetin dhe mirëqenien personale tuajën. Artikuj të shumtë për shtatzëninë, fëmijët, gratë e meshkujt. Nëse keni ndonjë koment, sygjerim apo edhe informacion për ta ndarë me ne na kontaktoni shendeti@rilinde21.sg-host.com