Lart

Si ndikon në organizëm konsumimi i tepërt i alkoolit?

Pushimet janë një kohë plot me mundësi për të shijuar një gotë verë të zier, xhin dhe tonik, shampanjë apo çdo pije tjetër alkoolike që na pëlqen. Dhe a keni menduar se si, nëse e teproni, ndikon në trupin tuaj?

Nëse nuk jeni të kujdesshëm, shumë shpejt mund të filloni të ndiheni të lumtur, që do të thotë se alkooli ndikon në tru dhe në trup. Ju ndoshta e dini se çfarë do të thotë kur zgjoheni të uritur.

“Edhe pse disa lloje të pijeve alkoolike, si vera e kuqe, përmbajnë antioksidantë, ndikimi negativ i alkoolit i tejkalon efektet e tij pozitive”, thotë dietologia Signe Svanfeldt.

“Shërbimi Kombëtar i Shëndetit” britanik (NHS) lëshoi një rekomandim që burrat dhe gratë nuk duhet të pinë më shumë se 14 njësi alkool në javë, të shpërndara në tre ditë ose më shumë. Njësitë e pijeve mund të llogariten duke përdorur ekuacionin: përqindja e alkoolit (%) x sasia e pijes (ml) / 1000 = njësi alkooli.

“Konsumimi i sasive të tepërta të alkoolit rrit rrezikun e kancerit dhe sëmundjeve kardiovaskulare. Alkooli gjithashtu mund të rrisë presionin e gjakut dhe të jetë i dëmshëm për të gjitha organet në trupin tonë, duke përfshirë stomakun dhe mëlçinë”, shton Stef Kenan nga shoqata bamirëse për alkoolin dhe shëndetin mendor “With You”.

Dëmtimi i mëlçisë, mbipesha…

Konsumimi i tepërt e dëmton mëlçinë në dy mënyra – e para është që të çojë në cirrozë dhe e dyta shkakton akumulimin e yndyrës në atë organ.

“Cirroza do të thotë që mëlçia është e plagosur, duke zëvendësuar qelizat e shëndetshme dhe për shkak të kësaj, mëlçia lufton për të funksionuar siç duhet. Sëmundja e dhjamosjes së mëlçisë gjithashtu mund të parandalojë që mëlçia të funksionojë siç duhet”, thotë dietologu Rob Hobson.

Përveç kësaj, alkooli është kalorik, që do të thotë se mund të çojë në kilogramë të tepërt dhe përfundimisht në obezitet. Te meshkujt kjo nënkupton akumulimin e dhjamit në zonën e barkut, i cili është faktor rreziku për zhvillimin e sëmundjeve kardiovaskulare.

“Përveç sa më sipër, konsumimi i shtuar i alkoolit rrit rrezikun e lëndimeve dhe sëmundjeve infektive, veçanërisht sëmundjeve të sistemit të frymëmarrjes”, pohon Kenan.

Kur pinë, disa njerëz janë më të prirë ndaj sjelljeve të rrezikshme dhe shpesh nuk e mbajnë mend atë në mëngjes. Alkooli gjithashtu shkakton probleme me gjumin, dhe gjithashtu ndikon në emocione. Kjo është arsyeja pse njerëzit që ndihen në depresion shpesh pinë, por alkooli vetëm sa i thellon emocionet e tilla, paralajmërojnë ekspertët.

Shpërndaj
Shëndeti - Probleme.me

Probleme.me fokusohet në shëndetin dhe mirëqenien personale tuajën. Artikuj të shumtë për shtatzëninë, fëmijët, gratë e meshkujt. Nëse keni ndonjë koment, sygjerim apo edhe informacion për ta ndarë me ne na kontaktoni shendeti@rilinde21.sg-host.com