Lart

Si Ndryshon Cikli Juaj Menstrual Gjatë Viteve Të 20-ta, 30-ta Dhe 40-ta?

Si Ndryshon Cikli Juaj Menstrual Gjatë Viteve Të 20-ta, 30-ta Dhe 40-ta?

Nga ngërçet më të lehta deri në një rrjedhje më të rëndë për më shumë ndryshime të humorit në PMS (sindroma premenstruale), këtu është një udhëzues se çfarë të presësh dekadë në dekadë – dhe kur një ndryshim në ciklin tuaj mund të jetë diçka serioze.

Ne jemi thjesht duke supozuar, por cikli menstrual ndoshta nuk është ngjarja juaj e preferuar mujore – veçanërisht kur bëhet gjithçka e çuditshme për ju. Një muaj janë me vonesë, tjetrin janë herët; jeni mësuar të bëni një fluks që zgjat katër ditë, atëherë krejt papritur rrotullohet për një javë të plotë. Bëhet më e rëndë kur ju kap pa medikamente për dhimbje, por pasi të jeni të pajisur me ibuprofen, nuk ndjeni ndonjë shqetësim.

Ndryshimet në ciklin tuaj menstrual si këto janë të vështira për t’u parashikuar dhe një dhimbje e madhe për t’u përballur. Por gjithçka që mund të themi është, mësohuni me to. Sepse ndërsa plakeni, periudha juaj do të vazhdojë të rregullohet dhe evoluojë, falë pjesërisht ndryshimeve normale të lidhura me moshën, si dhe përvojave të tilla si shtatzënia dhe perimenopauza.

Në të 20-tat 

Nëse keni kaluar shumicën e viteve të adoleshencës tuaj duke luftuar me një periudhë të keqe (e dini, lloji jo-shfaqje që më pas bëri paraqitje të papritur në kohërat më të këqija), ne kemi kemi një lajm të shkëlqyeshëm: në këtë pikë të jetës tuaj, rrjedhën tuaj do të ka të ngjarë të bëhet më konsistente.

Pse? Është shumë tipike për vajzat e reja të mos ovulojnë rregullisht, thotë Lauren Streicher, MD, një doktoreshë e bazuar në Chicikago dhe autore i Sex Rx-Hormones, Health, and Your Best Sex Ever. Dhe pa ovulimin e rregullt, periudhat tuaja do të jenë më të çrregullta. Nga ana tjetër, kur cikli juaj mbaron dhe vjen pak a shumë çdo muaj, ju gjithashtu do të filloni të provoni PMS, ngërçe dhe butësi të gjirit. Nëse nuk jeni mësuar të merreni me këto efekte anësore çdo muaj, mund të jetë diçka e befasishme.

Në të 30-tat

Në shumicën e kohës, cikli menstrual duhet të jetë goxha i parashikueshëm dhe i qëndrueshëm në këtë dekadë, thotë Dr. Streicher. Simptoma si një rrjedhë papritmas më e rëndë ose dhimbje më e fortë se dhimbjet tuaja të zakonshme mund të jenë shenjë e një problemi më të madh. Rritjet beninje të quajtura fibroids, të cilat mund t’ju lënë me gjakderdhje më të rëndë, në përgjithësi mos bëni debutim derisa të keni arritur 3-0 të mëdha, për shembull. Dhe endometrioza, e cila shpesh shënohet nga dhimbje të çmendura-të këqija që mund të zgjasin gjatë gjithë muajit, gjithashtu diagnostikohet shpesh kur një grua është në të 30-tat.

Në të 40-tat

Ja ku fillon argëtimi i vërtetë. Të 40-tat tuaja shënojnë fillimin e luhatjeve hormonale perimenopauzale, të cilat janë pararendësit e menopauzës. Gjatë kësaj kohe, përgjithësisht tetë deri në 10 vjet para menopauzës (që zakonisht ndodh në fillim të viteve 50), trupi juaj përgatitet për linjën e mbarimit të menstruacioneve.

Ndryshimet normale të hormonit bëjnë që ovulacioni të jetë më i parregullt, dhe luhatja e nivelit të estrogjenit nënkupton që ju të mund të filloni të përjetoni periudha të humbura, një rrjedhë më të rëndë, të ndeshni midis periudhave dhe shtrirje më të gjatë të PMS. “Gjëja që unë gjithmonë them për simptomat e perimenopauzës është e vetmja gjë që është e parashikueshme është se asgjë nuk është e parashikueshme,” thotë Dr. Streicher. Vetëm mos harroni, edhe nëse ovulacioni është i parregullt, ju ende mund të mbeteni shtatzënë. Një grua nuk është në menopauzë derisa cikli menstrual i saj kanë pushuar së paku një vit.

Cilado qoftë mosha juaj, mos harroni se periudha juaj ofron një pasqyrë të madhe për shëndetin e përgjithshëm. Pra, nëse keni ndonjë simptomë të pazakontë, është mirë ta bëni kontrollimin me mjekun tuaj, thotë Dr.Ross. Periudha shumë të parregullta ose ndryshime drastike në rrjedhën tuaj mund të jenë një shenjë e problemeve të tiroides, sindromës policistike të vezores, ose një numri shqetësimesh të tjera (të shërueshme) shëndetësore.

 

 

E huazuar.

Shpërndaj
blendrit