Lart

Si të parandaloni dehidratimin nga diarreja?

Dehidrimi është një ndërlikim i zakonshëm i diarresë. Periudhat e shkurtra të diarresë rrallë shkaktojnë shqetësime. Por diarreja afatgjatë ose e rëndë mund të çojë në komplikime serioze, veçanërisht për fëmijët dhe të rriturit.

Diarreja përkufizohet si jashtëqitje e lirshme dhe e holluar me ujë disa herë në ditë. Mund të zgjasë për disa ditë apo edhe disa javë. Diarreja ka shumë shkaqe të mundshme, duke përfshirë infeksionet, intolerancën ushqimore, operacionin ose reagimet ndaj ilaçeve.

Meqenëse diarreja është e pasur me ujë, mund të shkaktojë që trupi të humbasë shumë lëngje. Kjo mund të rrisë rrezikun e dehidrimit. Dehidrimi ndodh kur humbni më shumë lëngje sesa merrni.

Dehidratimi mund t’i ndodhë kujtdo që ka diarre. Megjithatë, ka më shumë gjasa të ndikojë tek:
foshnjat dhe fëmijët
të rriturit e moshuar
njerëzit që nuk janë në gjendje të njohin simptomat e dehidrimit

Dehidratimi është rreziku më serioz i diarresë. Nëse nuk trajtohet, dehidrimi mund të çojë në komplikime serioze. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të kërkoni kujdes mjekësor nëse vëreni ndonjë shenjë ose simptomë të dehidrimit të rëndë.

Cilat janë shenjat e dehidrimit nga diarreja?
Dehidratimi i patrajtuar i shkaktuar nga diarreja mund të çojë në:
nervozizëm
gojë e thate
lodhje
urinim i reduktuar
urinë më e errët se zakonisht
dhimbje koke
etje ekstreme
marramendje
elasticitet i reduktuar i lëkurës (lëkura e shtypur qëndron në vend)

Për foshnjat dhe fëmijët, mungesa e lotëve kur qajnë mund të jetë gjithashtu një shenjë e dehidrimit.
Të rriturit e moshuar mund të jenë të hutuar ose të çorientuar kur dehidratohen.
Komplikimet e dehidrimit nga diarreja

Diarreja akute shfaqet kur zgjat 1 deri në 2 ditë. Diarreja konsiderohet e zgjatur, ose kronike, kur zgjat më shumë se 4 javë.

Nëse diarreja është e rëndë ose zgjat për një kohë të gjatë, mund të çojë në dehidrim të rëndë. Nëse nuk trajtohet, dehidrimi mund të çojë në dëmtim të organeve dhe komplikime të tjera shëndetësore, të tilla si:
gurët në veshka
infeksionet e traktit urinar
dështimi i veshkave
konvulsione
presionin e ulët të gjakut
shoku hipovolemik
vdekjen

Është e rëndësishme të trajtoni dehidratimin sa më shpejt të jetë e mundur për të zvogëluar rrezikun e shqetësimeve shëndetësore.

Si të parandaloni dehidratimin nga diarreja?
Nuk është gjithmonë e mundur të parandalohet diarreja. Megjithatë, ka hapa që mund të ndërmerrni për të rimbushur lëngjet që humbisni nga diarreja. Kjo mund të ndihmojë në zvogëlimin e rrezikut të dehidrimit dhe komplikimeve që mund të sjellë.

Pini lëngje
Nëse keni diarre, rritja e marrjes së lëngjeve është një nga mënyrat më të lehta për të parandaluar dehidratimin. Mund të ndihmojë në trajtimin e dehidrimit të lehtë.

Uji është një zgjedhje e shkëlqyer. Megjithatë, rekomandohet gjithashtu të pini lëngje me elektrolite. Shembujt përfshijnë:
supë
lëng frutash
pije sportive
uje kokosi

Zgjidhjet e rihidrimit oral, si Pedialyte, mund të përdoren gjithashtu për të parandaluar ose trajtuar dehidratimin. Këto pije përmbajnë elektrolite dhe glukozë.

Në përgjithësi, solucionet e rihidrimit oral rekomandohen për:
të moshuarit
fëmijët
njerëzit me një sistem të dobët imunitar

Hani një dietë ushqyese
Ushqimet që hani gjithashtu kontribuojnë në marrjen e ujit.
Kur keni diarre, rritja e marrjes së këtyre ushqimeve mund të ndihmojë në rimbushjen e humbjeve të lëngjeve dhe në parandalimin e dehidrimit.

Terapia e rihidrimit
Për dehidrim të rëndë ose gjendje shoku, mund të nevojitet rihidrim intravenoz. Kjo përfshin lëngje që injektohen direkt në venë.

Një profesionist i kujdesit shëndetësor mund të ofrojë terapi rihidratimi në një dhomë urgjence ose një mjedis tjetër klinik.

Për të zvogëluar rrezikun e komplikimeve, sigurohuni që të rrisni marrjen e lëngjeve dhe të hani ushqime të pasura me ujë. Kjo do të ndihmojë në rimbushjen e lëngjeve në trup. Nëse dehidratimi është i rëndë, kërkoni menjëherë ndihmë mjekësore. Për raste të rënda, terapia e rihidrimit intravenoz mund të jetë e nevojshme.

Shpërndaj
Shëndeti - Probleme.me

Probleme.me fokusohet në shëndetin dhe mirëqenien personale tuajën. Artikuj të shumtë për shtatzëninë, fëmijët, gratë e meshkujt. Nëse keni ndonjë koment, sygjerim apo edhe informacion për ta ndarë me ne na kontaktoni shendeti@rilinde21.sg-host.com