Lart

Testi i ri mund të diagnostikoj kancerin e prostatës te personat me ngjyrë

Hulumtimi bashkëpunues midis Universitetit të Anglisë Lindore (UEA), Imperial College NHS Healthcare Trust dhe Oxford Biodynamics zbuloi më parë se tumoret e kancerit të prostatës lënë një gjurmë gjenetike në qelizat e gjakut.

Tani, falë përparimeve në teknologjinë e inteligjencës artificiale (AI), mund të ketë hapësirë ​​për të përmirësuar diagnostikimin e kancerit. Profesor Dmitry Pshezhetskiy, nga Shkolla Mjekësore Norwich e UEA, trajtoi “pabarazinë racore në kancerin e prostatës”, duke deklaruar se “pacientët me ngjyrë kanë dy herë më shumë gjasa të zhvillojnë sëmundjen dhe të vdesin prej saj sesa burrat e bardhë”.

Profesor Pshezhetskiy shtoi: “Kërkimet e fundit tregojnë se ky dallim racor tronditës për diagnostikimin dhe vdekshmërinë e kancerit të prostatës është për shkak të dallimeve gjenetike, por natyra e tyre e saktë aktualisht nuk dihet. Ne duam të krijojmë një test gjenetik thelbësisht të ri, shumë të saktë të gjakut për kancerin e prostatës te meshkujt me ngjyrë, duke marrë parasysh diversitetin e tyre gjenetik. Zhvillimi i testimit gjenetik të përshtatur është me të vërtetë i rëndësishëm sepse marrja e një diagnoze të hershme lejon trajtim më të mirë.”

Profesori vazhdoi: “Shkalla e mbijetesës pesëvjeçare për burrat e diagnostikuar me kancer të prostatës në fazën e parë është 100 për qind, krahasuar me vetëm 50 për qind për ata me kancer të fazës katër”.

Diagnostifikimi i kancerit të prostatës

NHS vuri në dukje se nuk ka “asnjë test të vetëm, përfundimtar për kancerin e prostatës” tani. Testimi mund të përfshijë një mostër gjaku dhe urine, një ekzaminim fizik rektal dhe një skanim MRI.

Doktoresha Naomi Elster, drejtoreshë e kërkimit në Kërkimin e Kancerit të Prostatës, komentoi mbi praktikat aktuale diagnostikuese.

“Ekziston një nevojë reale për një mënyrë të re për të diagnostikuar kancerin e prostatës, pasi testi i gjakut PSA që përdorim aktualisht nuk është aq i saktë sa duam. Dhe teknikat e imazherisë si MRI kërkojnë pajisje të specializuara që mund të mos jenë gjithmonë të disponueshme”.

Shpërndaj
Shëndeti - Probleme.me

Probleme.me fokusohet në shëndetin dhe mirëqenien personale tuajën. Artikuj të shumtë për shtatzëninë, fëmijët, gratë e meshkujt. Nëse keni ndonjë koment, sygjerim apo edhe informacion për ta ndarë me ne na kontaktoni shendeti@rilinde21.sg-host.com