Lart

Tri aktivitetet që ulin rrezikun e sëmundjeve dhe vdekjes së hershme

Dëshironi të jetoni një jetë më të gjatë dhe më të shëndetshme? Zgjidh një aktivitet që të pëlqen dhe fillo. Zgjidhni pothuajse çdo gjë — vrapim, xhiro not, tenis, çiklizëm, golf, sporte apo edhe ecje për stërvitje.

Të gjitha këto aktivitete të kohës së lirë duket se ulin rrezikun e vdekjes së hershme, si dhe vdekjen nga sëmundjet kardiovaskulare dhe kanceri, sipas një studimi të ri të botuar në revistën JAMA Network Open, raportoi CNN.

Studimi nga Instituti Kombëtar për Kancer analizoi përgjigjet nga mbi 272,000 njerëz midis moshës 59 dhe 82 vjeç, të cilët plotësuan pyetësorët në lidhje me aktivitetet e tyre të kohës së lirë.

Udhëzimet e aktivitetit fizik në Shtetet e Bashkuara rekomandojnë që të rriturit amerikanë të bëjnë çdo javë 2 e gjysmë deri në 5 orë aktivitet fizik aerobik me intensitet të moderuar ose 1,25 deri në 2,5 orë aktivitet fizik aerobik me intensitet të fuqishëm.

Çdo kombinim i aktivitetit të bazuar në aerobi, i kryer për sasinë e rekomanduar të kohës në javë, u shoqërua me një rrezik 13% më të ulët të vdekjes nga çdo shkak, krahasuar me kryerjen e asnjërit prej aktiviteteve, zbuluan studiuesit.

Luajtja e sporteve kishte ndikimin më të lartë për problemet kardiovaskulare: pati një reduktim 27% të rrezikut për vdekje nga sëmundjet e zemrës dhe një reduktim 16% në vdekjen e hershme. Reduktimi më i madh i rrezikut nga kanceri (19%) u shoqërua me vrapimin, ndërsa vrapimi ul rrezikun e një vdekjeje të hershme me 15%, tha studimi.

Ecja ishte më përfituese për uljen e rrezikut të vdekjes së hershme pas sporteve dhe vrapimit.

Shpërndaj
Shëndeti - Probleme.me

Probleme.me fokusohet në shëndetin dhe mirëqenien personale tuajën. Artikuj të shumtë për shtatzëninë, fëmijët, gratë e meshkujt. Nëse keni ndonjë koment, sygjerim apo edhe informacion për ta ndarë me ne na kontaktoni shendeti@rilinde21.sg-host.com