Lart

semundja-artikujEtiketa

Sindromi i Vdekjes së Papritur të Foshnjave (SVPF)

Sindromi i Vdekjes së Papritur të Foshnjave (SVPF)

Sindromi i vdekjes së papritur të foshnjave (SVPF) është arsyeja disi e pashpjegueshme për një fëmijë nën moshën një vjeçare që vdes në gjumë. Kur një fëmijë vdes papritur, policia dhe një inspektorët mjekësor e hetojnë vdekjen. Ata shikojnë se ku ka ndodhur vdekja, bëjnë një autopsi të foshnjës dhe shikojnë historinë e shëndetit të foshnjës. Cilat janë simptomat e sindromës së vdekjes së papritur të foshnjave (SVPF)? Një pjesë e frustrimit të SVPF është se nuk ka shenja ose simptoma paralajmëruese. E gjitha që një prind ose kujdestar mund të bëjë është të ndërmarrë hapa parandalues për të zvogëluar mundësinë e SVPF  (shih seksionin "parandalimi"). Çfarë shkakton sindromën e vdekjes së papritur të foshnjave (SVPF)? SVPF besohet të jetë i lidhur me rreziqe të caktuara të gjumit...

Hepatiti

Hepatiti: Simptomat, Diagnostifikimi dhe Trajtimi

Hepatiti është term i përgjithshëm për inflamacionin e mëlçisë. Normalisht, mëlçia shkatërron produktet e mbeturinave në gjakun tuaj. Por kur mëlçia është e inflamuar, nuk funsionon në largimin e mbeturinave. Kjo shkakton që produktet e mbeturinave të mbledhen në gjak dhe inde. Shumë gjëra të ndryshme mund të shkaktojnë hepatitin. Shkaktari  më i zakonshëm i hepatitit është infeksioni me një nga 5 viruset e hepatitit (A, B, C, D ose E). Gjëra të tjera që mund të shkaktojnë hepatit përfshijnë: Mungesa e furnizimit me gjak në mëlçi Helmet Çrregullimet autoimune Përdorimi i tepruar i alkoolit Dëmtimi i mëlçisë Marrja e disa ilaqeve të caktuara Më pak të zakonshme, infeksionet virale si mononukleoza ose citomegalovirusi mund të shkaktojnë hepatit. Ka dy lloje kryesore të hepatitit: hepatiti akut (i...