Lart

semundje-diabetiEtiketa

Pijet e Gazuara Dietike: Të Mira apo të Dëmshme?

Pijet e gazuara dietike janë pije të njohura në të gjithë botën, veçanërisht në mesin e njerëzve që duan të zvogëlojnë konsumimin e sheqerit ose kalorive. Në vend të sheqerit, ëmbëlsuesit artificialë, si aspartami, ciklamatet, sakarina, acesulfame-k, ose sukraloza, përdoren për të ëmbëlsuar ato. Pothuajse çdo pije e ëmbëlsuar me sheqer të njohur në treg ka një version “të lehtë” ose një “dietë” - Dieta Coke, Coke Zero, Pepsi Max, Sprite Zero, etj. Pavarësisht se janë pa sheqer dhe kalori, efektet shëndetësore të pijeve dietë dhe embelsirave artificiale janë të diskutueshme. Pijet e gazuara dietike nuk janë ushqyese Pija e gazuar dietike janë një përzierje e ujit të gazuar, ëmbëlsues artificial ose natyral, ngjyrave, aromave dhe aditivëve të tjerë të ushqimit. Zakonisht kanë shumë pak ose pa kalori. Për shembull,...

Rezistenca ndaj Insulinës

Rezistenca ndaj Insulinës

Rezistenca ndaj insulinës është një kusht i lidhur me pre- diabetin dhe diabetin e tipit 2. Rezistenca ndaj insulinës do të thotë se trupi juaj nuk është në gjendje të përgjigjet ndaj  sasinë së insulinës hormonale që prodhon. Insulina prodhohet nga pankreasi juaj, një nga organet e trupit. Ndihmon në mbrojtjen e trupit tuaj nga marrja e sasisë së tepert të sheqerit (glukozës). Glukoza ju jep energji. Megjithatë, shumë sheqer është i dëmshëm  për shëndetin tuaj. Simptomat e rezistencës ndaj insulinës Shumica e njerëzve nuk e kuptojnë se kanë rezistencë ndaj insulinës derisa bejnë një test gjaku. Të gjithë kanë nivele të larta të sheqerit në gjak herë pas here. Sidoqoftë, kur niveli i sheqerit të trupit tuaj është vazhdimisht i lartë, mund të vëreni se jeni...

Gastropareza

Gastropareza: Simptomat, Diagnostifikimi dhe Trajtimi

Gastropareza është një çrregullim, që ndodh kur muskujt e stomakut nuk funksionojnë siç duhet. Ndonjëherë quhet edhe si “zbrazje e vonuar e stomakut”. Normalisht, pasi që të gëlltitni ushqimin, muskujt e stomakut fillojnë të shtrëngohen. (Këto lëvizje quhen Kontraksione.) Këto lëvizje e shtypin ushqimin dhe e zhvendosin atë në zorrën e hollë për ta vazhduar procesin e tretjes. Nëse keni gastroparezë, muskujt e stomakut tuaj nuk kontraktohen siç duhet. Kjo mund ta vonoj apo ndaloj procesin e shtypjes së ushqimit dhe zhvendosjes së tij në zorrën e hollë. Cilat janë simptomat e Gastroparezës? Simptomat e gastroparezës mund të jenë të buta apo të rënda, dhe mund të përfshijnë: Thartirë apo dhimbje të stomakut Përzierje Vjellje, sidomos vjellje të copave të ushqimit të patretur ...

Alivanosja

Alivanosja: Simptomat, Diagnostifikimi dhe Trajtimi

Alivanosja ndodh kur truri juaj nuk merr oksigjen të mjaftueshëm. Ju humbni vetëdijen, ose "ju bie të fikët", për një kohë të shkurtër (zakonisht vetëm disa sekonda ose minuta). Simptomat e alivanosjes Simptoma kryesore e alivanosjes është humbja e vetëdijes. Por ka simptoma të tjera që mund të ndodhin para se t’iu bie të fikët. Këto përfshijnë të ndjehurit: i ligësht i trullosur i dobët të përziera i djersitur Ju gjithashtu mund të keni dhimbje koke ose tingëllim në veshët tuaj. Çka shkakton alivanosja? Alivanosja, që quhet edhe sinkopë, mund të shkaktohet nga shumë gjëra të ndryshme. Ndonjëherë nuk mund të gjendet një shkak i veçantë për të fiktit. Një rënie e papritur e presionit të gjakut mund të shkaktojë të fiktit. Ndonjëherë ritmi i zemrës dhe enët e gjakut nuk mund...