Lart

semundje-gjumeEtiketa

skizofrenia

Skizofrenia: Simptomat, Diagnostifikimi dhe Trajtimi

Skizofrenia ëshë sëmundje serioze mendore e cila ndikon në mënyrën se si ju mendoni, ndjeheni dhe silleni. E vështirëson marrjen e vendimeve dhe të mendoni qartë. E bënë shumë të vështirë lidhjen me njerëzit e tjerë dhe reagimin në situata shoqërore. Njerëzit që vuajnë nga skizofrenia mund të kenë vështirësi ta bëjnë dallimin mes gjërave të vërteta dhe atyre imagjinare. Atyre mund të i’u krijohet përshtypja se dikush është duke i ndjekur apo fillojnë të dëgjojnë zëra të cilët nuk ekzistojnë në realitet. Skizofrenia haset si te meshkujt ashtu edhe te femrat. Simptomat zakonisht fillojnë të shfaqën nga mosha 16 deri 30 vjeçe. Kjo sëmundje zgjatë gjatë tërë jetës dhe shkakton paaftësi nëse nuk mjekohet. Simptomat e skizofrenisë Simptomat e skizofrenisë fillojnë të zhvillohen ngadalë dhe ndahen në disa...

Çrregullimi i ankthit të përgjithshëm

Çrregullimi i Ankthit të Përgjithshëm

Ankthi është një fjalë që përshkruan ndjenjat e frikës se diçka do të ndodhë, ndjenja e shqetësimit, frikës, nervozizmit, si dhe pamundësisë së pushimit. Ndjenjat normale të ankthit shpesh shërbejnë si një "sistem alarmi" që ju vë në alarm për rrezik. Zemra juaj mund të rrahë shpejt. Pëllëmbët e tua mund të djersiten. Ankthi mund të sigurojë një shkëndijë shtesë për t'ju ndihmuar të dilni nga rreziku. Gjithashtu mund t'ju japë energji për të bërë gjërat në situata më normale, por të zëna. Ankthi mund të jetë një ndjenjë e përgjithshme e shqetësimit, një sulm i papritur i ndjenjave të panikut ose frikës nga një situatë ose objekt i caktuar. Ndonjëherë, ankthi mund të jetë jashtë kontrollit. Ju mund të ndjeni një ndjenjë tmerri dhe frike për...

Tartabiqet

Tartabiqet: Simptomat, Diagnostifikimi dhe Parandalimi

Tartabiqet janë parazit pa krah në formë ovale. Ato kanë 6 këmbë dhe janë të gjata 5 milimetra. Ngjyra e trupit të tyre mund të jetë nga e bardha deri në të murrmët, ndërsa marrin ngjyrë të kuqë të mbyllët pasi të ushqëhen. Tartabiqet gjatë natës ushqëhen me gjak, ndërsa gjatë ditës fshihen. Zakonisht ushqehen me gjak njerëzish, por mund të ushqehen edhe me gjitar të tjerë, sikurse macet apo qent. Tartabiqet jetojnë në hapsira të thata dhe të errëta sikurse janë dyshekët. Dyshekët janë vendi ideal për tartabiqet sepsa ato ushqëhen natën. Megjitheatë, ato mund te jetojnë edhe në vende të tjera, siç janë hapsirat në mes të mobilieve tuaja, muret apo dyshemetë. Hotelet, apartamentet me qëra, konviktet dhe strehimoret janë zakonisht vendet më të rrezikuara...

Shpërndaj