Lart

semundje-gruajaEtiketa

TREGIME FRYMËZUESE NGA GRATË SI ATO VETË NDIHMUAN QË TË PËRMIRËSOJNË DIETËN E TYRE!

        Gratë mbipeshë dhe me të ardhura të ulëta konsumuan më pak yndyrë pasi shikuan video të bashkmoshatarëve të tyre.  Kur studiuesit pyetën pjesëmarrësit e studimit, kë do të dëshironin të shohin në videot që promovojnë mënyrë të shëndetshme të jetesës, përgjigjja ishte e qartë: Ata donin ta shihnin veten - domethënë, nëna të tjera që jetonin në familje me të ardhura të ulëta, të cilat ishin mbipeshë ose të obezë. Studiuesit u detyruan, dhe ndërhyrja që ata projektuan shkaktoi në rezultatet e dëshiruara kur bëhet fjalë për përmirësimin e dietës së pjesëmarrësve. Si grup, gratë të cilat shikuan videot dhe biseduan me bashkëmoshatarët e tyre mbi më shumë se 16 javë, dukej se kishin zvogëluar konsumin e tyre të yndyrës më...

Kanceri i Vulves

Kanceri i Vulvës

Vulva është lëkura dhe indi yndyror ndërmjet kofshëve të femrave. Shtrihet nga zona e anusit deri 2.54cm poshtë vijës së qimeve pubike. Kanceri i vulvës më së shpeshi prek dy palët e lëkurës (ose buzët) rreth vaginës, të njohura si labia. Kanceri i vulvës nuk është shumë i zakonshëm. Megjithatë, është shumë serioz, sepse mund të ndikoj në funksionimin seksual të femrës. Mund ta bëj seksin të dhimbshëm dhe të vështirë. Nëse zbulohet herët, kanceri i vulvës ka mundësi të lartë shërimi dhe mundësitë e trajtimit përfshijnë më pak ndërhyrje kirurgjike. Simptomat e kancerit të vulvës Tregoni mjekut tuaj nëse keni ndonjë nga këto shenja paralajmëruese të kancerit të vulvës: Kruajtje e vulvës që zgjatë më shumë se një muaj Një prerje apo plagë në vulvë, e cila...

thartira

Thartira: Simptomat, Diagnostikimi dhe Trajtimi

Thartira është ndjenja e djegies e cila krijohet në pjesën e poshtme të gjoksit, e cila përcillet me shije të thartë në fyt dhe gojë. Zakonisht shfaqet pasi keni ngrënë një vakt të bollshme apo pasi keni qëndruar shtrirë. Kjo ndjenjë mund të zgjasë disa minuta apo disa orë. Simptomat e thartirës Simptomat e thartirës dallojnë shpesh. Ato mund të jenë simptoma të lehta apo ekstreme. Ashpërsia e thartirës dallon nga sasia dhe cilësia e ushqimit që keni konsumuar. Simptoma kryesore e thartirës është ndjenja e djegies në fyt dhe në gjoks. Kjo shkaktohet kur acidi i lëngët nga ushqimi apo pijet që konsumoni kthehet sërish në ezofag. Ju mund të keni vështirësi të gëlltiteni. Acidi madje mund tu shtyej të kolliteni apo të ua ngjirë zërin. Çfarë...

periods

Çrregullime para Menstruale

Çrregullimet emocionale para cikltit menstrual është faza më e rëndë e “sindromës paramenstruale”. Thuajse 75% e femrave që kanë ciklin menstrual përjetojnë disa nga simptomat e Sindromës Paramenstruale, ndërsa 2% deri në 10% kan çrregullime emocionale. A kam çrregullime para menstruale? Çrregullimet para menstruale përfshijnë: Trishtimin dhe mërzinë Ankthin dhe sikletin Zemërimin dhe nervozën Një dëshirë të fuqishme për të ngrënë një ushqim të caktuar Probleme të koncentroheni dhe të mbani vëmendjen Plogështinë Problemet shëndetsore si kokëdhembjet, dhimbjet në muskuj dhe nyje, enjtjet dhe fryerjet. Problemet me gjumin Këto simptoma mund të ndikojnë në lidhjet tuaja shoqërore dhe mundësinë për të punuar. Nëse keni disa nga këto simptoma 10 deri në 14 ditë para ciklit tuaj menstrual, të cilat pas ciklit ato fillojnë të përmirsohen, ju mund të...

Pirja e duhanit gjatë shtatëzanisë

Pirja e Duhanit Gjatë Shtatzënisë

Nëse shëndeti juaj nuk është mjaft i rëndësishëm për të lënë duhanin, atëherë shëndeti i fëmijës suaj duhet të jetë. Pirja e duhanit gjatë shtatzënisë ndikon mbi ju dhe shëndetin e fëmijës tuaj para, gjatë dhe pas lindjes së fëmijës suaj. Nikotina (substanca varësuese në cigare), monoksidi i karbonit dhe helmet e shumta që thithni nga një cigare transportohen përmes qarkullimit të gjakut dhe shkojnë direkt tek fëmija juaj. Pirja e duhanit, gjatë shtatzënisë: Ulë sasinë e oksigjenit në dispozicion për ju dhe fëmijën tuaj në rritje Rrit frekuencën e rrahjes se zemrës së foshnjës Rrit shanset e abortit dhe lindjes së foshnjës së vdekur Rrit rrezikun që fëmja juaj të lindë para kohe dhe / ose të lindë me peshë të ulët lindjeje Rrit...

Çfarë ndodh gjatë seksionit C

Çfarë Ndodh Gjatë Seksionit C

Kur të jeni gati për të lindur foshnjën tuaj, a do të duhet të lindni përmes seksionit cezarian? Është e vështirë të dish. Edhe pse shumë gra janë të sigurta para kohe që ata do të kenë një seksion C për arsye të ndryshme, ju mund të planifikoni të keni lindje vaginale vetëm për të parë se plani juaj duhet të ndryshojë. Gjatë dhimbjeve të lindjes, mjeku juaj mund të përcaktojë që ju duhet të keni një seksion C menjëherë. Kjo mund të jetë një ndryshim i papritur në qoftë se shëndeti juaj ose shëndeti i fëmijës suaj merr një kthesë për keq dhe është shumë e rrezikshme që të keni lindje vaginale. Edhe nëse nuk mendoni se do të keni një seksion C, është e mençur...

rreziqet gjate lindjes se binjakeve

Rreziqet e Lidhura me Lindjen e Binjakëve

Asnjë shtatzëni nuk është krejtësisht e lirë nga rreziqet. Por bartja e binjakeve mund t'iu vendos ju dhe foshnjat në rrezik në rritje për ndërlikime të caktuara lidhur me shtatzëninë, duke përfshirë lindjen e parakohshme dhe diabetin. Mos lejoni që kjo t'ju alarmojë. Me kujdes të mirë para lindjes, mund të rrisni shumë gjasat për të shijuar një shtatzëni të shëndoshë dhe foshnje të shëndetshme. Cilat janë rreziqet e mia? Me binjakë, ju jeni në rrezik më të madh për: Lindje të parakohshme. Binjakët lindin para kohe më shumë se gjysmën e kohës. Kjo ndodhë para përfundimit të 36 javëve të shtatzënisë. Foshnjat e parakohshme mund të kenë probleme shëndetësore si të porsalindur. Ndonjëherë foshnjat gjithashtu kanë aftësi të kufizuara të përhershme. Peshë të ulët në lindje (PUL). Më...

Shtatëzania dhe Aborti

Shtatzënia dhe Moslindja (Aborti Spontan)

Moslindja është humbja e fetusit përpara javës së 20 të shtatzënisë. Termi mjekësor për humbjen e fetusit është abort spontan, por "spontan" është fjala kyçe këtu sepse gjendja nuk është abort në përkufizimin e zakonshëm të termit. Më shumë se 80% e moslindjeve apo deshtimeve ndodhin brenda tre muajve të parë të shtatzënisë. Moslindjet kanë më pak gjasa të ndodhin pas 20 javëve të shtatzënisë; këto quhen aborte të vonshme. Cilat janë simptomat e një aborti spontan? Simptomat e një aborti spontan përfshijnë: Gjakderdhje që shkon duke u rritur Dhimbje të rënda Dhimbje barku Ethe Dobësi Dhimbje shpine Nëse përjetoni simptomat e listuara më sipër, kontaktoni menjëherë gjinekologun tuaj. Ai ose ajo do t'iu tregojë që të shkoni në vizite per kontrollim ose në dhomën e urgjencës.   Çfarë shkakton Abortin...

Testet e shtatzënisë

Testet e Shtatzënisë

Një test shtatzënie mund t'ju bëjë të ditur nëse jeni shtatzënë. A e keni ditur se menstruacionet kafe janë njëra nga shënjat e para të shtatzënisë? Këtu janë përgjigjet për disa nga pyetjet më të zakonshme në lidhje me testet e shtatzënisë. Çfarë është një test shtatzënie dhe si funksionon ai? Testet e shtatzënisë janë të dizajnuara për të treguar nëse urina ose gjaku juaj përmban një hormon të quajtur human chorionic gonadotropin (hCG). Ky hormon prodhohet menjëherë pasi veza e fekonduar ngjitet në murin e mitrës së një gruaje. Kjo zakonisht ndodhë - por jo gjithmonë - rreth 6 ditë pas fekondimit. Nëse jeni shtatzënë, nivelet e hCG vazhdojnë të rriten me shpejtësi, duke u dyfishuar çdo 2 deri në 3 ditë. Cilat lloje të testeve të shtatzënisë janë...

Procesi i Lindjes

Procesi i Lindjes dhe Lindja: Kujdesi Pas Lindjes

Procesi i lindjes dhe lindja, kujdesi pas lindjes Fazat e procesit të lindjes dhe lindja: Foshnje, është koha! Lindja është një proces natyral. Këtu mund të gjeni së çfarë duhet të prisni gjatë tri fazave të procesit të lindjes- dhe çfarë mund të bëni që të ndiheni më rahat.    Procesi i lindjes nga çdo grua është unik, madje nga një shtatëzani në tjetrën. Ndonjëherë procesi i lindjes përfundon mbrenda disa orëve. Në raste të tjera, procesi i lindjes teston qëndrueshmërine fizike dhe emocionale të nënës. Ju nuk do ta dini se si procesi i lindjes dhe lindja do të zhvillohen derisa të përfundojnë. Ju mund të përgatiteni sidoqoftë, duke kuptuar hapat tipik të procesit. Faza 1: Procesi i hershëm dhe procesi aktiv i lindjes Faza e parë e procesit të...