Lart

semundje-lukthiEtiketa

Fibroza Cistike

Fibroza Cistike: Simptomat, Diagnostifikimi dhe Parandalimi

Fibroza cistike (CF) është një çrregullim gjenetik (trashëgohet në familje) që shkakton mukozën dhe gjëndrat e djersës që të sillen në mënyrë jonormale. CF shkakton që mukusi juaj të jetë shumë i trashë. Kjo mukozë e trashë dhe e ngjeshur mund të mblidhet në mushkëri dhe zorrë. Me kalimin e kohës, kjo shkakton dëmtime të përhershme ndaj këtyre organeve. CF prek të gjitha racat dhe grupet etnike, por është më e zakonshme në popullatën e bardhë, veçanërisht në atë me paraardhës nga Evropa Veriore. CF është një sëmundje progresive. Kjo do të thotë se zhvillohet në trupin tuaj me kalimin e kohës. Trajtimet për CF janë përmirësuar gjatë viteve. Kjo ka rezultuar në jetëgjatësi më të gjatë për ata që kanë CF. Aktualisht, jetëgjatësia mesatare e...