Lart

semundje-mashkulliEtiketa

thartira

Thartira: Simptomat, Diagnostikimi dhe Trajtimi

Thartira është ndjenja e djegies e cila krijohet në pjesën e poshtme të gjoksit, e cila përcillet me shije të thartë në fyt dhe gojë. Zakonisht shfaqet pasi keni ngrënë një vakt të bollshme apo pasi keni qëndruar shtrirë. Kjo ndjenjë mund të zgjasë disa minuta apo disa orë. Simptomat e thartirës Simptomat e thartirës dallojnë shpesh. Ato mund të jenë simptoma të lehta apo ekstreme. Ashpërsia e thartirës dallon nga sasia dhe cilësia e ushqimit që keni konsumuar. Simptoma kryesore e thartirës është ndjenja e djegies në fyt dhe në gjoks. Kjo shkaktohet kur acidi i lëngët nga ushqimi apo pijet që konsumoni kthehet sërish në ezofag. Ju mund të keni vështirësi të gëlltiteni. Acidi madje mund tu shtyej të kolliteni apo të ua ngjirë zërin. Çfarë...

Kanceri i gjoksit te meshkujt

Kanceri i Gjoksit te Meshkujt

Kanceri i gjoksit formohet më shpesh te femrat mirëpo kjo nuk do të thotë që nuk mund të formohet edhe te meshkujt. Për këtë arsyje, është më e vështirë për meshkujt të kuptojnë që vuajnë nga kanceri në gjoks para se ai të rritet e të zhvillohet. Ka disa lloje dhe shkallë të zhvillimit të kancerit të gjoksit te meshkujt. Llojet e këtij kanceri varen nga vendodhja dhe forma e qelizave kancerogjene.  Ky lloj i kancerit mund të filloj zhvillimin e tij në pjesët e brendshme, kanalet, apo lobulat që ndodhen në gjoksin tuaj. Ai mund të zhvillohet edhe në thithmat ose areolat tuaja. Kjo quhet sëmundja e Pagetit. Kanceri i gjoksit mund të përhapet edhe në pjesët e tjera të trupit duke përfshirë indet limfatike, organet...

Abuzimi i Substancave

Abuzimi i Substancave

Njerëzit përdorin substanca të tilla si alkooli dhe droga, sepse ata pëlqejnë mënyrën se si këto substanca i bëjnë ata të ndihen. Kënaqësia është forcë e jashtëzakonshme. Truri juaj është i lidhur në mënyrë që nëse bëni diçka që ju bën të ndjeheni mirë, ndoshta do të dëshironi ta bëni sërish. Të gjitha drogat që të bëjnë të varur mund të aktivizojnë dhe ndikojnë në qarkun e kënaqësisë së trurit.   Çfarë është varësia? Varësia është një sëmundje që ndikon në trurin dhe sjelljen tuaj. Ju keni kontroll mbi zgjedhjen tuaj për të filluar përdorimin e drogës, por sapo të filloni, efekti i tyre i pëlqyeshëm ju bën të dëshironi të mbani përdorimin e tyre. Kur bëheni i varur nga alkooli ose droga të tjera, truri juaj ndryshon...

gishti i shtrembëruar i këmbës

Shtrembërimi i Gishtërinjëve

Kur një person ka gisht të shtrembëruar, maja e gishtit të tyre lakohet poshtë ndërsa nyja e mesme lakohet lartë. Me kalimin e kohës, gishti ngurtësohet dhe mbet në një pozitë që u ngjason kthetrave. Shtrembërimi i gishtërinjëve zakonisht e prekë gishtin e dytë të këmbës, mirëpo mund t’i prekë edhe gishtërinjtë e tjerë. Simptomat e gishtërinjëve të shtrembëruar Simptoma kryesore është vetë shtrembërimi. Në fillim, ju mund të jeni ende në gjendje ta drejtoni gishtin tuaj, mirëpo pas ca kohe kjo gjë do të vështirësohet dhe do t’iu shkaktojë dhimbje. Kur pjesa e brendshme e këpucëve tuaj fërkohet me gishtin tuaj të shtrembëruar shkaktohen flluska dhe kallo. Këto kallo mund të shfaqen në pjesën e sipërme, apo të poshtme të gishtit tuaj. Kjo gjë e vështirëson shumë ecjen,...

Rënia e flokëve

Rënia e Flokëve: Simptomat, Diagnostifikimi dhe Trajtimi

Cikli i rritjes së flokëve zgjatë nga 2 deri në 3 vite. Secila fije e flokut rritet përafërsisht 1 centimetër gjatë muajit gjatë kësaj faze. Rreth 90% e flokëve në kokën tuaj rritet gjatë gjithë kohës. Ndërsa 10% tjetër gjendet në gjendje pushimi. Pas një faze prej 3 apo 4 muajsh, flokët që janë në gjendje pushimi bien, dhe flokë të reja fillojnë të dalin në vend të tyre. Rënia e disa fijeve të flokëve gjatë atij cikli është tejet normale. Megjithatë, disa njerëz mund të përjetojnë rënie të madhe (më shume se sa është normale) të flokëve. Rënia e flokëve është çrregullim që mund të haset te meshkujt, femrat dhe fëmijët. Çfarë është rënia masive e flokëve? Rënia masive e flokëve zakonisht i referohet rënies së flokëve...

Virusi H1N1

Virusi H1N1: Simptomat, Diagnostifikimi dhe Trajtimi

Virusi H1N1 është një lloj i infeksionit. Nuk është i njëjtë me gripat e zakonshëm. Për herë të parë u shfaq në vitin 2009 dhe infektoi njerëz në të gjithë botën. Ky virus e morri emrin “Gripi i derrave” pasi që i ngjasonte gripave të cilët i kaplojnë derrat. Simptomat e virusit H1N1 Simptomat fillojnë nga 3 deri në 5 ditë pas ekspozimit ndaj këtij virusi dhe zakonisht zgjasin deri në 8 ditë. Simptomt e zakonshme u ngjasojnë atyre të një infeksioni të thjeshtë viral: Temperaturë Fyt të pezmatuar Kollitje Dhimbje të muskujve Kokëdhimbje Ethe Plogështi Hundë të bllokuara Vjellje Diarre Kontaktoni mjekun tuaj nëse këto simptoma nuk iu lehtësohen me kalimin e kohës. H1N1 rrallë herë është shkaktarë i këtyre simptomave, e megjithatë mjeku mund të iu...

helmimi nga ushqimi

Helmimi nga Ushqimi

Helmimi nga ushqimi shkaktohet nga konsumimi i ushqimeve që përmbajnë mikrobe të dëmshme (si bakteriet, viruset apo parazitët). Ndonjëherë disa bakterie prodhojnë toksinë brenda në ushqime, dhe është pikërisht kjo toksinë ajo që i shkakton problemet.   Simptomat e helmimit nga ushqimi Simptomat mund të fillojnë pas disa orësh apo edhe ditësh që nga koha kur është konsumuar ushqimi i kontaminuar. Kjo hapësirë kohore varet pjesërisht nga shkaktari i helmimit prej ushqimeve. Pjesërisht paraqitja e simptomave varet edhe nga sasia e ushqimit të kontaminuar që keni ngrënë apo pirë. Simptomat përfshijnë: Dhimbje stomaku Diarre Temperaturë Humbje e oreksit Përzierje të stomakut Vjellje Plogështi Helmimi nga ushqimi mund ta kaploj vetëm një përson apo të gjithë grupën e njerëzve të cilët u janë ekspozuar ushqimit të kontaminuar. Sa preken këta...

Fibromialgjia

Fibromialgjia – Dhimbja e Vazhdueshme e Muskujve

Fibromialgjia është një lloj i sindromës e cila shkakton dhimbje të muskujve dhe lodhje. Njerëzit të cilët vuajnë nga kjo sindromë zakonishtë përjetojnë dhimbje kronike. Disa zona të çuajtura “pika të ndjeshme” mund të shkaktojnë posaçërisht shumë dhimbje kur i shtypim apo shtrëngojmë ato. Pika të tilla zakonisht gjenden prapa kokës, në bërryla, në supe, në gjunjë, në ije, si dhe rreth qafës. Fibromialgjia i prek më së shpeshi njerëzit e moshës 35 deri në 60 vjeçare. Femrat janë më të rrezikuara se sa meshkujt për tu prekur nga kjo sindromë. Fibromialgjia është sëmundje të cilën njerëzit e keqkuptojnë shpeshëherë. Simptomat që ju ndjeni nuk iu kanë “fiksuar në kokë”. Studimet shkencore kanë dëshmuar se sindroma e fibromialgjisë është e vërtet dhe shkakton vërtetë dhimbje. Mos e...

Ekzema dhe Dermatiti Atopik

Ekzema dhe Dermatiti Atopik

Ekzema është term i përgjithshëm për sëmundjet të cilat shkaktojnë skuqje dhe pika në lëkurë. Lloji më i zakonshëm i ekzemës është dermatiti atopik. Nëse e kruajmë lëkurën e prekur nga ekzema, rrezikojmë që ta përkeqësojmë gjendjen edhe më shumë. Ekzema mund t’i prekë si fëmijët ashtu edhe të rriturit, por më së shumti i prekë fëmijët. Dermatiti atopik është sëmundje kronike e lëkurës e cila shkaktohet nga reagime alergjike. Fjala “atopike” do të thotë se gjasat për tu prekur nga kjo sëmundje, asma apo alergjitë e pluhurit janë në një farë forme të trashëguara. Ndërsa “dermatits” do të thotë se lëkura është e skuqur dhe shkakton kruarje. Dermatiti atopik zakonisht fillon qysh në foshnjëri dhe vazhdon deri në fëmijëri. Në faza të caktuara simptomat e kësaj...

HIV

HIV: Simptomat, Diagnostifikimi dhe Trajtimi

Virusi i mungesës së imunitetit njerëzorë(HIV) sulmon sistemin imunitar të trupit. Një sistem imunitar i shëndetshëm është ai çfarë nuk i'u lejon të sëmureni. Kur HIV dëmton sistemin tuaj imunitar, ju keni më shumë gjasa të sëmureni nga bakterie dhe viruse. Gjithashtu është më e vështirë për trupin tuaj t’i luftojë këto infeksione kur ju i merrni ato, prandaj ju mund ta keni më të vështirë të përmirësoheni. HIV është gjendja që çon në sindromin e mungesës së imunitetit të fituar (AIDS). AIDS kosndierohet të jetë faza finale e HIV, e njohur gjithashtu si HIV i fazës 3. Me trajtim, shumica e e personave që kanë HIV nuk kanë gjasa që të zhvillojnë AIDS. Simptomat e HIV Kur infektoheni me HIV në fillim, ju mund të mos përjetoni ndonjë...