Lart

semundje-riprodhimiEtiketa

problemet seksuale te meshkujt

Problemet Seksuale te Meshkujt

Termi problem seksual u referohet problemeve që mund të ndodhin gjatë ciklit seksual të cilat mund ta pengojnë një mashkull apo edhe çiftin për të ndjerë kënaqësi gjatë këtij aktiviteti. Cikli seksual ka katër faza: Eksitimin Kulmin (plateau) Orgazmën dhe Përfundimin Kërkimet e fundit tregojnë se problemet seksuale janë të pranishme në 43% të femrave dhe 31% e meshkujve. Kjo temë mund të jetë pak e sikletshme për shumicën e njerëzve. Fatmirësisht shumica e problemeve seksuale janë të mjekueshme, prandaj është shumë e rëndësishme që t’i ndani shqetësimet tuaja me parteren/in dhe mjekun tuaj. Çfarë i shkakton problemet seksuale te meshkujt? Problemet seksuale mund të shfaqen te meshkujt si pasojë e problemeve fizike apo psikologjike. Shkaktarët fizik: shumë sëmundje fizike mund të shkaktojnë probleme seksuale  Sëmundje të...

Menopauza

Si e di Nëse Jam në Menopauzë?

Menopauza ndodhë kur nuk keni pasur cikël për 12 muaj radhazi mirëpo nuk jeni shtatzënë ose të sëmurë. Është fazë normale që çdo grua e përjeton. Ndodh sepse nivelet e hormoneve seksuale të femrave bien sa më shumë që plaken. Vezoret tuaja eventualisht ndalin lirimin e vezëve, kështu që nuk do keni cikël dhe do jetë e pamundur të mbeteni shtatzënë. Shumica e femrave kalojnë nëpër menopauzë në vitet e 40-ta dhe të 50-ta. Por kjo nuk do të thotë se është e njejtë tek të gjitha gratë. Një studim tregon që shumica e grave arrijnë menopauzën në moshën 52 vjeçare. Disa femra mund të kalojnë këtë ndryshim më herët nëse kanë pasur operacion për largimin e vezoreve apo mitrës si dhe trajtime specifike për kancer. A...

Presioni i gjakut

Presioni i Gjakut Gjatë Shtatzënisë: Simptomat, Diagnostifikimi dhe Trajtimi

Presioni i gjakut është presioni në enët e gjakut në trupin tuaj. Është forca me të cilën qarkullon gjaku nëpër enët e gjakut. Mjekët dhe infermierët matin presionin duke vënë një paisje rreth krahut tuaj të sipërm. Pastaj ata dëgjojnë rrjedhën e gjakut me një stetoskop. Tensioni i lartë (i quajtur edhe hipertension) ndodh kur gjaku lëviz nëpër enë me një presion më të lartë se normalisht. Cilat janë llojet e presionit të lartë të gjakut gjatë shtatzënisë? Ekzistojnë tre lloje të presionit të lartë të gjakut tek gratë shtatzëna: Hipertensioni kronik: Tensioni i lartë i gjakut që zhvillohet para javës së 20-të të shtatzënisë dhe që ka qenë prezent para se gruaja të mbetet shtatëzënë. Ndonjëherë një grua ka presion të lartë të gjakut për një...

Vaginoza bakteriale

Vaginoza Bakteriale: Simptomat, Diagnostifikimi dhe Parandalimi

Vaginoza bakteriale është infeksion i lehtë vaginal i shkaktuar nga një lloj i bakteries. Në vaginë zakonisht gjenden shumë bakterie të dobishme, të quajtura laktobacile, por në të gjenden edhe disa lloje të tjera bakteriesh të quajtura anaerobe. Kur rritet shumë numri i anaerobeve shkaktohet vaginoza bakteriale. Nuk dihet ende se përse bakteriet anaerobe rriten në numër më shumë sesa që duhet dhe përse e shkaktojnë këtë infeksion.   Simptomat e vaginozës bakteriale Ju mund të vëreni sekrecion nga vagina juaj. Sekrecioni mund të jetë në formë të rrjedhjes së lehtë apo më të rëndë, mund të kutërboj erë, si dhe të jetë me apo pa ngjyrë. Era mund të jetë më kundërbuese pas marrëdhënieve seksuale. Disa gra mund të kenë vaginozë bakteriale dhe të mos perjetojnë fare...

Gjakderdhja Shtatzaninë Hershme

Gjakderdhja në Shtatzaninë e Hershme: Simptomat, Diagnostifikimi dhe Parandalimi

Shtrëngimet e lehta të barkut dhe pikat e vogla të gjakut janë normale në shtatëzaninë e hershme kur veza e fekonduar vendoset në mitër. Por, gjakederdhja në shtatzaninë e hershme në sasi të mëdha vaginale mund të jetë sinjal të diçkaje më serioze.   Çfarë duhet të bëjë nëse është duke më rrjedhur gjak? Kontaktoni mjekun tuaj menjëherë. Nese keni gjakderdhje të rëndë ose dhimbje të forta, shkoni në repartin e urgjencës.   Shkaktarët dhe faktorët që ndikojnë në rritjen e rrezikut Çfarë shkakton gjakderdhjen gjatë shtatzanisë së hershme? Shtrëngimet e lehta të barkut dhe pikat e vogla të gjakut janë normale në shtatëzaninë e hershme kur veza e fekonduar vendoset në mitër. Por, gjakderdhjet më të mëdha vaginale mund të jenë sinjale të diçkaje më serioze. Shkaktarët kryesor janë: Rreziku nga shtatzania...

sida

AIDS (SIDA): Simptomat, Diagnostikimi dhe Trajtimi

AIDS apo Sida (sindromi i mungesës së imunitetit të fituar) është një gjendje kërcënuese për jetën që shkaktohet nga virusi i mungesës së imunitetit të njeriut (HIV). Virusi e bën trupin tuaj të dobët dhe të paaftë për të luftuar infeksionet. E bën këtë duke sulmuar sistemin imunitar të trupit tuaj, duke vrarë qelizat CD4 (të quajtura edhe qeliza T). I lënë pa trajtim, HIV mund të vrasë aq shumë qeliza CD4 sa që trupi juaj nuk mund të luftojë më kundër infeksioneve. Kur kjo ndodh, konsiderohet si faza 3 e HIV ose AIDS. Simptomat e AIDS - SIDA Simptomat e AIDS shkaktohen nga sistemi imunitar i dobësuar i trupit. Kjo do të thotë se nëse keni AIDS, trupi juaj nuk mund të luftojë kundër infeksioneve dhe...