Lart

semundje-zemraEtiketa

Rreziqet shendetesore te meshkujt

Rreziqet më të Mëdha Shëndetësore tek Meshkujt

Përafersisht, në botë për çdo vit lindin më shumë djem sesa vajza. Por, çdo avantazh që e kanë djemtë në shëndet zhduket pas ndërrimit të pelenës së parë. Prej lindjes deri në plakje, femrat, thjeshtë janë më të shëndetshme se meshkujt. Nga 15 shkaqet kryesore të vdekjes, meshkujt kryesojnë në të gjitha përveç tek sëmundja e Alzheimerit, tek e cila shumica e meshkujve nuk jetojnë aq shumë për ta zhvilluar. Edhe pse hapësira mes gjinive po zvogëlohet, meshkujt akoma vdesin mesatarisht pesë vjet më herët se femrat. Meshkujt shkojnë te mjeku më rrallë se femrat dhe kanë më shumë gjasa që të kenë ndonjë sëmundje serioze kur shkojnë të vizitohen. Por edhe nëse ndiheni i shëndetshëm, pak planifikim do t’iu ndihmojë të qëndroni të shëndetshëm. Rreziqet kryesore për...

Problemet Shëndeti Gruaja

Problemet Specifike të Shëndetit të Gruas

Përderisa edhe meshkujt dhe femrat kanë sëmundje të ndryshme, disa sëmundje ndikojnë tek femrat më ndryshe dhe më shpesh. Për më tepër, shumë nga sëmundjet e femrave kalojnë të padiagnostikuara dhe shumica e testeve të medikamenteve nuk i përfshijnë femrat. Prape, femrat bartin sëmundje ekskluzive si kanceri i gjirit, kanceri i qafës së mitrës, menopauza dhe shtatzënia. Femrat pësojnë sulme të zemrës më shumë se meshkujt. Depresioni dhe ankthi shfaqen më shumë tek femrat. Sëmundjet e traktit urinar shfaqen më shumë tek femrat, dhe sëmundjet seksualisht të transmetueshme mund të shkaktojnë më shumë dëme tek femrat. Nga sëmundjet që shfaqen më shpesh tek femrat tetë prej tyre tregojnë rrezik më të madh shëndetësor. Sëmundjet e zemrës Sëmundjet e zemrës shkakojnë një të katërtën e vdekjeve te femrat. Edhe...

Alivanosja

Alivanosja: Simptomat, Diagnostifikimi dhe Trajtimi

Alivanosja ndodh kur truri juaj nuk merr oksigjen të mjaftueshëm. Ju humbni vetëdijen, ose "ju bie të fikët", për një kohë të shkurtër (zakonisht vetëm disa sekonda ose minuta). Simptomat e alivanosjes Simptoma kryesore e alivanosjes është humbja e vetëdijes. Por ka simptoma të tjera që mund të ndodhin para se t’iu bie të fikët. Këto përfshijnë të ndjehurit: i ligësht i trullosur i dobët të përziera i djersitur Ju gjithashtu mund të keni dhimbje koke ose tingëllim në veshët tuaj. Çka shkakton alivanosja? Alivanosja, që quhet edhe sinkopë, mund të shkaktohet nga shumë gjëra të ndryshme. Ndonjëherë nuk mund të gjendet një shkak i veçantë për të fiktit. Një rënie e papritur e presionit të gjakut mund të shkaktojë të fiktit. Ndonjëherë ritmi i zemrës dhe enët e gjakut nuk mund...