Lart

5 Inovacione Mjekësore që Ndoshta Nuk i Keni Vënë re të Ndodhura në 2020

Edhe në mes të pandemisë COVID-19, komuniteti mjekësor bëri përparime gjatë gjithë vitit 2020. Këtu janë 5 nga risitë më me ndikim të vitit.

1. Viti i kodit gjenetik

Pothuajse çdo ekspert i intervistuar nga Healthline ishte dakord se redaktimi i gjeneve ishte një nga historitë më të mëdha të vitit.

Në tetor, Emmanuelle Charpentier dhe Jennifer A. Doudna u dha Çmimi Nobel në Kimi për zbulimin e gërshërëve gjenetikë CRISPR / Cas9. (Vetëm pesë gra të tjera e kanë fituar këtë çmim më parë).

Ky mjet “gërshërë” i gjenit është ajo që tingëllon si – enzimat “heqin copa të ADN-së për t’i rikthyer ato në funksionin e tyre normal”, tha Dr. William Morris, drejtori ekzekutiv mjekësor i Inovacioneve të Klinikës Cleveland, për Healthline.

Charpentier dhe Doudna treguan se këto mjete gjenetike mund të kontrolloheshin për të prerë çdo lloj molekule të ADN-së në një vend të caktuar – jo vetëm të dallojnë ADN-në nga viruset, pasi këto gërshërë ekzistojnë në formën e tyre natyrore.

Në thelb, kjo do të thotë që ne mund të “rishkruajmë kodin e jetës”, sipas njoftimit zyrtar të Çmimit Nobel.

Morris tha se kjo risi ka degëzime të gjera për njerëzit që kanë një gamë të gjerë të kushteve gjenetike.

Ai përmendi sëmundjen e qelizave drapër, një gjendje ku qelizat e kuqe të gjakut në formë drapri të keqformuar shkaktojnë bllokime në rrjedhën e gjakut, duke parandaluar që hemoglobina e proteinave të transportojë në mënyrë efektive oksigjenin e nevojshëm përmes trupit.

Morris tha se këto mjete mikroskopike mund të heqin këto gabime gjenetike.

Ka pasur vetëm një grusht ilaçesh për të trajtuar këto lloj kushtesh në të kaluarën.

Tani, ky lloj zhvillimi ju lejon të “hiqni gabimin dhe të zëvendësoni kodin [gjenetik], njëlloj si në kompjuterin tuaj ose në iPhone tuaj nëse keni shkarkuar një copë toke për programin e ri për të riparuar një aplikacion që gjithnjë prishet – kjo është ajo që është , ”Shpjegoi Morris.

Olivier Elemento, PhD, drejtor i Institutit Englander për Precision Medicine në Weill Cornell Medicine në New York City, tha  se “2020 është viti i kodit gjenetik”.

“Ne jemi vërtet në gjendje të përdorim kodin gjenetik tek njerëzit dhe viruset për të ndihmuar njerëzimin në mënyra që nuk ishim të pajisur më parë, në mënyra që nuk mund t’i bënim më parë”, tha Elemento.

2. Përparimet në sëmundjet e zemrës dhe hulumtimet e goditjeve në tru

Kohët e fundit, Shoqata Amerikane e Zemrës lëshoi ​​listën e vet të risive në trajtimet mjekësore.

Në qendër të vëmendjes përfshihet një studim i ri i fazës që mund të ndryshojë mënyrën e trajtimit të kardiomiopatisë hipertrofike (kur muskuli i zemrës trashet dhe mund të ngurtësohet).

Ai gjithashtu thekson trajtime të reja që mund të ndryshojnë trajtimin e vijës së parë për fibrilacionin atrial (AFib) – një operacion i ri minimalisht invaziv për të parandaluar goditjen në tru dhe një provë e re që zbulon më shumë trajtim nuk do të thotë domosdoshmërisht trajtim më i mirë për sëmundjen koronare të zemrës.

Presidenti i Shoqatës Amerikane të Zemrës Dr. Mitchell S.V. Elkind, MS, FAAN, FAHA, shkroi  se të gjitha këto përparime gjatë vitit të kaluar pasqyrojnë “lidhjet midis zonave në dukje të ndryshme të mjekësisë dhe faktit që ne jemi më të suksesshmit kur thyejmë barrierat midis fushave”.

Për të trajtuar një çështje aq të gjerë sa sëmundjet e zemrës, për shembull, duhet një qasje ndërdisiplinore, gjithëpërfshirëse.

3. Përparimet onkologjike: Teknika parandaluese për terapi të synuara

Benjamin Neel, MD, PhD, drejtor i Qendrës së Kancerit Perlmutter në NYU Langone Health, tha se 2020 ka qenë një vit që ka parë kërkime të kancerit të shtyhen përpara në fronte të shumta.

Ai tha se teknologjitë janë në zhvillim e sipër për zbulimin e hershëm të kancerit me anë të testeve të gjakut.

“Eshtë e njohur për mjaft kohë që tumoret lëshojnë ADN në rrjedhën e gjakut, ne kemi teknologji që zhvillohet nga pikëpamja e monitorimit të tumoreve, kryerjen e testeve të ndjeshme për tumoret, për testet për përsëritjen e kancerit dhe testet e bazuara në proteina”, tha Neel , duke përshkruar hulumtimet aktuale.

Ai gjithashtu përmendi teknologjinë që modulon modelet rregulluese të sekuencës së ADN-së – e cila i referohet pjesës së molekulës së ADN-së që mund të ndryshojë mënyrën se si një gjen shprehet në një gjë të gjallë – për të përcaktuar kur modelet e metilimit mund të tregojnë zhvillimin e kancerit.

Ndër pikat kryesore të hulumtimit gjatë vitit të kaluar, Neel tha se studiuesit kanë zhvilluar mënyra të reja të “barnave” të mutacioneve gjenetike.

Ai përmendi punën që po bëhet në zhvillimin e një përbërjeje për të degraduar receptorin e androgjenit për qelizat e kancerit të prostatës – çfarë i lejon këto qeliza kanceroze të rriten

4. Demokratizimi i aksesit në kujdesin mjekësor

Një nga ndryshimet më të mëdha këtë vit erdhi në formën e mënyrës se si jeta jonë e re “normale” e punës nga shtëpia ka ndikuar në ilaçe.

Ndërsa gjithnjë e më shumë njerëz qëndrojnë larg zyrave dhe hapësirave publike, ata po kthehen te telemjekësia. Ekrani i Zoom është zyra e re e mjekut.

Morris tha se, megjithëse ky nuk është një zbulim mjekësor në vetvete, është një zhvillim vendimtar – në disa mënyra për të shpëtuar jetën – për mënyrën se si kemi të bëjmë me kujdesin shëndetësor në jetën tonë.

“Nga e gjithë kjo pandemi, një nga gjërat që kemi zbuluar si klinicistë është se duhet të shohim pacientë atje ku janë dhe t’i mos i detyrojmë të kalojnë linjat e shtetit”, tha Morris. “Ndërsa kishim telemjekësi, kishim disa pacientë përmes Skype dhe vizitat në video, kishte lehtësime dhe politika të qarta kundër njerëzve që kalonin me lehtësi linjat shtetërore për të kërkuar kujdes mjekësor, për të marrë kujdes nga distanca.”

5. Një test gjaku për sëmundjen Alzheimer

Këtë vit, një përparim i mundshëm në hulumtimin dhe trajtimin e sëmundjes Alzheimer erdhi në formën e një testi gjaku që mund të diagnostikojë këtë formë progresive.

Ndërsa lajmet janë të mëdha, testi është ende në fazën e provës.

Nëse në fund të fundit miratohet, një provë e thjeshtë për gjendjen do të ishte një ndërrim lojërash.

Ka deri në 5 milion njerëz që jetojnë me Alzheimer në Shtetet e Bashkuara, një numër që me sa duket do të trefishohet deri në vitin 2060, sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC).

Ndërsa kjo provë ende nuk ka kaluar të gjitha miratimet e duhura, një kompani shpërndau testin e parë të gjakut në publik të Alzheimerit në dispozicion këtë vjeshtë.

Shpërndaj
Storie - Probleme.me