Lart

Si Krijohet Dëbora?

Bora formohet kur temperaturat janë të ulëta dhe ka lagështirë në atmosferë, në formën e kristaleve të imëta të akullit.

Çfarë është bora?

Dëbora përcaktohet si reshje të ngurta që ndodhin në një shumëllojshmëri kristalesh akulli në minutë në temperatura nën 0 ° C. Eshtë një nga fenomenet më të goditura të motit në MB duke shkaktuar një transformim të botës përreth nesh, por gjithashtu mund të çojë në potencial për përçarje.

Sa ftohtë duhet të jetë për të rënë borë?

Reshjet bien si borë kur temperatura e ajrit është nën 2 ° C. Eshtë një mit që duhet të jetë nën zero për të rënë dëborë. Në fakt, në këtë vend, reshjet më të mëdha të borës kanë tendencë të ndodhin kur temperatura e ajrit është midis zero dhe 2 ° C. Bora që bie fillon të shkrihet sapo temperatura ngrihet mbi ngrirjen, por ndërsa fillon procesi i shkrirjes, ajri ftohet.

Reshjet e borës mund të përkufizohen si ‘të lehta’, ‘të moderuara’ ose ‘të mëdha’. Kur kombinohet me erëra të forta, një reshje dëbore mund të krijojë stuhi

Bora “e lagur” dhe bora “e thatë”

Madhësia dhe përbërja e borës varet nga sa kristale akulli grupohen së bashku dhe kjo do të përcaktohet nga temperaturat e ajrit. Flokët e dëborës që bien përmes ajrit të thatë dhe të freskët do të jenë dëborë të vogla, që nuk ngjiten së bashku. Kjo dëborë ‘e thatë’ është ideale për sportet e dëborës por ka më shumë të ngjarë të bie në mot me erë.

Kur temperatura është pak më e ngrohtë se 0 ° C, flokët e dëborës do të shkrihen rreth skajeve dhe do të rrinë së bashku për t’u bërë më të mëdha dhe të rënda. Kjo krijon borë ‘të lagësht’ e cila bashkohet lehtësisht dhe është e mirë për të bërë dordolecë.

Shpërndaj
Storie - Probleme.me